Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Rubínová vitamínová bomba. Vypite jeden pohár denne, aby ste odstránili usadeniny cholesterolu

5.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/CLICKMANIS & pexels.com/ROMAN ODINTSOV). V súčasnosti máme široký prístup k špecializovaným prípravkom na zlepšenie imunity, odstránenie problémov so spánkom, koncentráciou alebo podporu lepšieho fungovania...

5.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/CLICKMANIS & pexels.com/ROMAN ODINTSOV).

V súčasnosti máme široký prístup k špecializovaným prípravkom na zlepšenie imunity, odstránenie problémov so spánkom, koncentráciou alebo podporu lepšieho fungovania organizmu. Skôr než však siahneme po farmaceutických prípravkoch, je vhodné začať od domácich riešení, ktoré roky používali naše mamy a staré mamy. Jedným z nich je kvások z červenej repy. Ako ho pripraviť a zaviesť do svojho jedálnička?

Foto: shutterstock.com/CLICKMANIS
  • Proces fermentácie kvásku z červenej repy znižuje obsah cukru, ktorého prebytok spotrebujú baktérie zapojené do celého procesu.
  • Za intenzívnou farbou repného kvásku sa skrýva betaín, látka, ktorá je derivátom glycínu. Používa sa na liečbu srdcových ochorení.
  • Kvások z červenej repy obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré z tela odstraňujú voľné radikály, spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko vzniku rakoviny.

Prečo piť kvások z červenej repy?

Červená repa je chutná a všestranná zelenina, ktorá sa hodí nielen do polievok a šalátov, ale aj do nákypov, sendvičov, džúsov a smoothies. V hľuzách rastliny sa ukrývajú cenné vitamíny (vrátane A, B, C, E, K), minerály, rastlinné zlúčeniny a plnohodnotné bielkoviny.

Šťava z červenej repy je zdravou a nízkokalorickou variantou občerstvenia. Jeden pohár poskytuje približne 100 kcal, 14 g sacharidov, 4 g vlákniny a 3 g bielkovín. Proces nakladania obohacuje výrobok o mliečne baktérie, ktoré pomáhajú správnemu fungovaniu tráviaceho systému a tiež dlhšie zachovávajú cenné vlastnosti. Prečo sa ešte oplatí piť kvások z červenej repy? Odborníci na výživu a lekári upozorňujú predovšetkým na:

  • zníženie krvného tlaku,
  • zlepšenie krvných parametrov,
  • pozitívne účinky na črevá,
  • podporu mozgu a nervového systému.

Ako pripraviť domáci kvások z červenej repy?

Rubínová farba a hlboká chuť sú dva charakteristické znaky dobre uvareného boršču. Hoci polievka môže byť celoročnou pochúťkou, vázy plné tejto pochúťky sa spájajú predovšetkým s Vianocami. Ak už teraz viete, že na prípravu štedrovečerného jedla budete chcieť použiť kvások z červenej repy, začnite s prípravou kvásku koncom októbra alebo začiatkom novembra. Primeraný čas umožní ingredienciám voľne kvasiť bez obáv zo straty ich vlastností.

Ingrediencie:

  • 500 g červenej repy
  • 5-6 veľkých strúčikov cesnaku
  • 350 ml vlažnej vody
  • 2 veľké bobkové listy
  • 5-6 zrniek korenia
  • 7 zrniek nového korenia
  • 1 plochá čajová lyžička soli

Príprava:

  1. Litrovú nádobu dôkladne umyte a vypáľte. Červenú repu umyte, ošúpte a nakrájajte na pomerne hrubé plátky. Zeleninu rovnomerne rozdeľte na štyri porcie.
  2. Prvú časť červenej repy vložte na dno nádoby spolu s dvoma strúčikmi cesnaku a časťou korenia. Vrstvenie opakujte, kým nie je repa a korenie hotové. Celé to dôkladne pritlačte a úplne navrch položte dva bobkové listy.
  3. Do misky nalejte vlažnú vodu, pridajte lyžičku soli a dôkladne premiešajte. Týmto roztokom zalejte červenú repu v nádobe a potom pomocou špáradla odstráňte všetky vzduchové bubliny, ktoré sa nahromadili na povrchu.
  4. Pohár s červenou repou a marinádou pevne uzavrite a uložte na tmavé, suché a chladné miesto približne na 7 až 10 dní. Najlepším riešením je umiestniť ju do špajze alebo pivnice.
  5. V tejto fáze je dobré kvások každý deň pozrieť. Ak na jeho povrchu spozorujete penu, okamžite ju odstráňte lyžicou a celý ho premiešajte.
  6. Ak má kvások tmavú a sýtu farbu, je pripravený na konzumáciu. Predtým, ako si na ňom pochutnáte, prelejte obsah nádoby cez sito a vráťte ho do čistej a vypálenej nádoby.
  7. Kvások z červenej repy skladujte tesne uzavretý v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov.

Dobrú chuť!

Foto: pexels.com/ROMAN ODINTSOV

Dávkovanie a kontraindikácie

Tí, ktorí sa práve snažia zaviesť do svojho každodenného jedálnička kvások z červenej repy, by mali začať s pitím 50-100 ml denne. Časom budete môcť objem zväčšiť a prejsť z malého pohára na veľký pohár alebo obľúbený hrnček.

Ak sa necítite presvedčení piť repný zákvas samostatne, môžete si ním obohatiť polievku. Nezabudnite pritom zálievku nevlievať priamo do vriaceho vývaru. Tým by ste ho pripravili o všetky jeho výživové hodnoty.

Lekári už mnoho rokov upozorňujú na cenné vlastnosti kvásku z červenej repy. Vlastnoručne pripravený nápoj podporuje anémiu a má vplyv aj na zdravie tehotných a dojčiacich žien.

Napriek obsahu potrebných zložiek ho do svojho jedálnička nemôže zaradiť každý. Predovšetkým ľudia bojujúci s dnou, veľmi nízkym krvným tlakom a obličkovými kameňmi patria do skupiny, ktorá by sa mala zdržať pitia repného zákvasu. Kvások sa vyrába z červenej repy, ktorá obsahuje oxaláty – látky, ktoré zhoršujú príznaky uvedených ochorení.

Ako konzumovať nápoj z červenej repy?

Kvások z červenej repy sa považuje za jedno z najlepších prírodných probiotík. Z tohto dôvodu sa odporúča konzumovať ho ráno, najlepšie na lačný žalúdok, pred konzumáciou prvého jedla. Je to zaujímavá alternatíva pre ľudí, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť šálku parenej kávy, ale potrebujú rannú vzpruhu. Existuje niekoľko spôsobov užívania kvásku. Môžete si ho nasypať priamo na lyžičku, naliať do pohára, šálky alebo hrnčeka, alebo ho dokonca piť priamo z fľaše. Stačí si nájsť najvhodnejší spôsob, pravidelne ho dodržiavať a pozorovať zdravé zmeny vo vašom tele.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Polievka z červenej repy podľa receptu môjho starého otca. Na túto ingredienciu nesmiete zabudnúť, inak to bude prepadák

Čo robiť, keď nakladaná repa nevychádza? Túto chybu určite urobíte a nemáte o nej ani potuchy


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nikdy nedávajte vajíčka na toto miesto v chladničke! Pokazia sa oveľa rýchlejšie

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MakeStory Studio). Myslíte si, že viete, ako správne skladovať vajíčka? Väčšina ľudí robí zásadnú chybu, ktorá výrazne skracuje ich…

Zmiešajte s vodou a vodný kameň zmizne! Vaše batérie budú žiariť

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ReaLiia). Zabudnite na drahé čistiace prostriedky. Máme pre vás jednoduchý, no neuveriteľne účinný domáci recept, ktorý premení vaše zašlé,…

Takto namaľujete veľkonočné vajíčka bez zašpinenia rúk!

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/RaspberryArt a tiktok.com/@kalejunkie). Zabudnite na tradičné metódy farbenia vajíčok, ktoré končia zafarbením vašich rúk aj kuchyne. Objavili sme jednoduchý…

Najlepšia a najzdravšia časť kuracieho mäsa. Najprv sa vám nebude pozdávať, neskôr zmeníte názor

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ Tsuguliev) Veľa ľudí sa pri pomyslení na vnútornosti zhrozí a úprimne povedané, netuším prečo. Správne pripravená pečeň, jemný…

ŠOKUJÚCE ODHALENIE: Väčšina Slovákov čistí chladničku príliš zriedka a pestuje nebezpečné baktérie!

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Každé otvorenie dverí chladničky vytvára ideálne podmienky pre množenie baktérií. Odborníci varujú, že čistenie raz za mesiac…

Auto Trendy

Novinka v nabíjaní elektromobilov: V mrazoch až 5-násobne rýchlejšie!

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Chladné zimy už nebudú brzdou pre majiteľov elektromobilov. Vedci z Univerzity v Michigane predstavili prelomovú technológiu, ktorá umožňuje extrémne rýchle nabíjanie batérií aj pri teplotách…

TikTok na lane spásy: Donald Trump opäť zasahuje!

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - TikTok mal byť raz a navždy minulosťou pre amerických používateľov, no Donald Trump opäť ukázal, že vie zmiešať karty osudu. Hoci termíny na predaj platformy…

Tesla vo voľnom páde, BYD na vzostupe: Čo stojí za týmto obratom?

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska automobilka BYD mení pravidlá hry a dáva Tesle vážnu konkurenciu. Elon Musk, ktorý bol dlhé roky na čele elektromobilovej revolúcie, teraz čelí výzvam, aké…

Elon Musk opäť v problémoch: Jeho najnovšia AI Grok 3 je vraj najinteligentnejšia na Zemi, realita však ukazuje opak!

7.4.2025 Redakcia Auto trendy . Elon Musk sa opäť ocitá v centre pozornosti, keď predstavil svoju novú umelú inteligenciu Grok 3, ktorú označil za "najinteligentnejšiu na Zemi". Avšak odborníci, aj…

Najrýchlejší luxus vo vzduchu: Bombardier poráža konkurenciu

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Lietadlo, ktoré dokáže prekonať hranicu zvuku, vezme vás z Londýna do Sydney bez zastávky a ponúka luxusné vybavenie s najnovšími technológiami. Kanadská spoločnosť Bombardier predstavila…

Lada Niva Travel kráča s dobou: Nový dizajn, nová éra!

7.4.2025 Redakcia Auto trendy - Lada Niva Travel, ruský ikonický off-road, prechádza ďalšou významnou modernizáciou. Najväčšou novinkou je predná maska, ktorá sa inšpirovala luxusnými SUV z dielne Audi. Okrem toho…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov