5.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/jenvit keiwalinsarid).
Vývar, nedeľná klasika. Ukazuje sa, že zdanlivo jednoduché varenie vývaru je plné pravidiel, háčikov a trikov, ktoré by ste mali poznať, ak chcete pripraviť dokonale chutnú polievku. Čo je to „temperovanie“? Naznačíme, prečo vám tento trik môže uľahčiť proces varenia.
Mnohí ľudia si bez tejto polievky nevedia predstaviť nedeľný obed alebo významné oslavy. Niekedy sa aj profesionálnym kuchárom napriek všetkej snahe nepodarí uvariť dokonalý, číry vývar, pretože je príliš mastný a zakalený. Existuje však niekoľko spôsobov, ktoré by ste mali poznať, aby ste pripravili aromatickú polievku a zvýraznili skutočnú chuť vývaru.
Je varenie vývaru výzvou? Naučte sa pravidlá, aby bol stále lepší a lepší
Vývar je kráľom a základom pre ostatné polievky. Základnou surovinou na jeho prípravu je kuracie mäso, ak nie kuracie, tak hovädzie alebo teľacie. Od začiatku sa oplatí vyhnúť bežnej chybe používať do vývaru mrazené alebo v mikrovlnnej rúre rozmrazené mäso. Jeho pridanie môže spôsobiť zakalenie vývaru. Mäsový vývar varte zo studenej vody na veľmi miernom ohni. Takto sa do vývaru dostane viac chuťových zložiek, pretože mäso odovzdá všetku svoju chuť vode. Výsledkom bude výraznejší a aromatickejší vývar. Mäso okrem iného obsahuje bielkoviny, z ktorých sa časť rozpustí vo vode a pri vysokých teplotách sa zrazí vo forme takzvanej peny, ktorá pláva na vode spolu s tukom. Tie sa môžu zbierať lyžicou alebo ponechať, pretože by nemali ovplyvniť čistotu vývaru.
Do vriaceho vývaru nalejte pohár studenej vody. Účinok nebudete ľutovať
Pridávanie studenej vody do vývaru je jedným z patentov, ktoré musíte vedieť. Tento proces sa nazýva temperovanie vývaru. Je to účinný a často praktizovaný spôsob, ako sa kuchári vyhnú zakalenému vývaru a získajú dokonale číry vývar. Ide o pridanie (aj niekoľkokrát počas varenia) pohára studenej vody do vývaru, čím sa zníži jeho teplota. Výsledkom tohto postupu je, že polievka stráca zákal a získava krásnu čírosť. Zaujímavé je, že niektorí ľudia dokonca namiesto studenej vody používajú samotnú ľadovú vodu alebo kocky ľadu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Príliš slaný vývar nie je koniec sveta. Stačia tri veci a zlatá polievka je opäť najlepšia.
Ak do vývaru pridáte tieto koreniny, získa hrejivé vlastnosti a posilníte imunitu.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.