05.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/iira116).
Pohánkové krúpy asi nikoho neprekvapia, pretože sú všetkým dobre známe už stáročia. V niektorých častiach našej krajiny ich berú len ako prílohu k hlavnému jedlu, no v niektorých oblastiach je to lahodná plnka do rôznych jedál. Jedno je isté: krúpy by sa mali na našich stoloch objavovať čo najčastejšie. Prečo? Dôvodov je viacero a je načase to zistiť.
Pohánka: Ktorú si vybrať?
Pohánka nie je tovar nedostupný v obchodoch, pretože sortiment je dosť široký. Typ sa však môže líšiť, pretože pohánka môže byť biela alebo pražená. Aký je rozdiel? No nerozhoduje len farba, ale aj spôsob spracovania. Svetlá pohánka sa jednoducho suší, zatiaľ čo Tmavá pohánka sa po vysušení podrobuje tepelnej úprave, ktorá ovplyvňuje jej farbu, chuť a nutričné vlastnosti.
Ako chutí svetlá pohánka? Má jemnú chuť a niektorí ľudia tvrdia, že má jemne orieškovú nôtu. Tmavá pohánka má naopak výraznejšiu chuť a má aj špecifickú, orieškovú príchuť.
Čo nájdete v pohánke?
Pohánka je veľmi hodnotný produkt a nájdete v nej veľa zdraviu prospešných zložiek. Oplatí sa začať s vlákninou, ktorá je prítomná v oboch verziách. Ako je známe, táto látka má najpriaznivejší účinok na tráviaci systém.
Diétna vláknina pomáha regulovať činnosť čriev, poskytuje pocit sýtosti a uľahčuje chudnutie. Málokto si pamätá, že pohánka je aj bohatým zdrojom draslíka a horčíka. Oba prvky spolu podporujú činnosť srdca a pomáhajú udržiavať krvný tlak a hladinu cholesterolu pod kontrolou. Konzumácia pohánky je tiež dobrým prostriedkom na udržanie dobrej kondície nervovej sústavy: zvýši odolnosť voči stresu a podporí pamäť a koncentráciu.
Pohánka má vysoký obsah kalórií, čo musíte vedieť skôr, ako sa do nej pustíte beztrestne. Svetlé aj tmavé krúpy obsahujú asi 340 kcal na 100g. Oplatí sa o tom vedieť, najmä keď plánujeme zdĺhavý proces chudnutia.
Ako jesť pohánku?
Teraz, keď už o pohánke niečo vieme, stojí za to vedieť, ako ju jesť. Samozrejme, vždy sa oplatí používať ju zameniteľne so zemiakmi ako prílohu k hlavnému jedlu, pretože sa perfektne hodí k mäsu a zelenine.
Neoplatí sa však obmedzovať sa, pretože svetlá aj tmavá pohánka môže byť lahodnou plnkou. Nič vám nebráni jesť ich s palacinkami, knedľami, kapustnicou a zeleninou (cuketa, paprika, baklažán).
Varenie pohánky? To je ľahké
Ako variť pohánku? Ak chceme z krúp vytiahnuť to najcennejšie, môžeme ich uvariť voľne, aby nasiakli tekutinu. Ako to spraviť? Stojí za to zapamätať si trik: k jednej porcii krúp pridajte dve porcie vody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Osudný zlozvyk vo večerných hodinách. Ráno sa zobudíte malátni a unavení
„Jedol som 150 vajec týždenne.“ Hovorí, k čomu ho to dostalo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.