5.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Keď máme chuť na niečo sladké, málokedy sa rozhodneme piecť. Ale s týmto receptom už nebudete rozmýšľať, aké koláče kúpiť v cukrárni. Tento jednoduchý, chuťovo geniálny jablkový koláč si získa srdcia vašej domácnosti. Už cítite vôňu pečených jabĺk so škoricou? Vitajte v kuchyni, je čas upiecť lahodný jablkový koláč.
Suchý jablkový koláč, ktorý má vždy úspech
Nerada som piekla. Mala som pocit, že robím všelijaké chyby, dokonca aj v jednoduchých receptoch, a koláč sa vždy pokazil. Neskôr som to dávala za vinu rúre, ale ani kúpa novej na tom nič nezmenila. Vzdala som to, ale nie na dlho. Jedného jesenného dňa som sa rozprávala s kolegyňou z práce o tom, akú mám chuť na teplý, chrumkavý jablkový koláč. Problém bol v tom, že by mi určite nevyšiel, a cukrárne nemajú vždy tie dokonalé, ktoré chutia ako od babičky. Potom som dostala v odpovedi recept a ďalšiu záruku, že teraz mi to určite vyjde. Vyskúšala som ho a poviem vám jedno – tento jablkový koláč je jeden z najlepších koláčov, aké som kedy jedla, s tým bonusom, že naozaj vyjde. Ak máte chuť na niečo sladké, tu je recept na suchý jablkový koláč.
Prísady na suchý jablkový koláč
- 1 kg jabĺk
- 2 čajové lyžičky škorice
- 2 šálky múky
- 2 šálky cukru
- 2 šálky krupice
- čajová lyžička prášku do pečiva
- kocka dobre vychladeného margarínu/masla
Príprava suchého jablkového koláča
- V jednej miske zmiešajte suché produkty (múku, krupicu, cukor, prášok do pečiva).
- Potom sa pustite do jabĺk. Ošúpte ich a nastrúhajte na hrubom strúhadle do druhej misy.
- K nastrúhaným jablkám pridáte 2 lyžičky škorice.
- Pripravíte si stredne veľkú tortovú formu. Husto ju vymažte margarínom, neľutujte ho.
- Teraz je čas na vrstvenie. Na dno nasypte vrstvu suchého, potom dajte vrstvu jabĺk, opakujte až do vyčerpania surovín. Na vrchu by mala byť vrstva suchého.
- Na vrch nastrúhajte predtým vychladnutý margarín (niektorí ľudia namiesto margarínu volia maslo).
- Koláč vložíte do rúry a pečiete pri teplote 180 °C približne 50-60 minút. Vrch jablkového koláča by mal byť zlatistý a margarín by sa mal úplne rozpustiť.
- Hotovo – vychutnajte si!
Jablkový koláč chutí dobre teplý aj studený.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly recept na pečené jablká s pudingom. Rodina si na nich pochutnáva
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.