6.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511).
Táto omáčka je už po stáročia lahodnou prílohou okrem iného k pizzi, ale aj k cestovinám, a teší chuťové poháriky ľudí na celom svete. Hovoríme o omáčke marinara, ktorá pochádza z južného Talianska a je mimoriadne aromatická a jednoduchá na prípravu. Zistite, ako ju pripraviť a čo použiť, aby bola ešte chutnejšia.
Omáčka Marinara je známa po celom svete a obzvlášť rýchlo si získala popularitu. Mnohí si ju obľúbili vďaka jej chuti, širokému využitiu, rýchlosti a jednoduchosti prípravy. Poradíme vám, ako si pripraviť tie najlepšie talianske cestoviny.
Ako vznikla lahodná omáčka marinara?
Omáčka marinara je špecialita, ktorá je známa a pripravovaná už po stáročia. Jedna z prvých zmienok o nej sa objavila už v knihe „Lo scalco alla moderna“, ktorú v rokoch 1692-94 napísal slávny taliansky kuchár Antonio Latini.
Pokiaľ ide o omáčku marinara, existujú rôzne teórie o tom, ako vznikol recept na túto námornícku pochúťku. Najrozšírenejšia teória však hovorí, že recept vznikol na lodiach plaviacich sa z Neapola. Tamojší lodní kuchári si vraj pochvaľovali, že omáčka sa dá použiť na mnoho spôsobov, pretože je vhodná na prípravu rôznych jednoduchých a chutných jedál. Okrem toho bola odolná voči rýchlej skaze a mohla sa používať dlhý čas.
Iná verzia hovorí, že omáčku vytvorili neapolské gazdinky. Používali ju na privítanie svojich manželov, ktorí sa vracali z námorných plavieb.
Čo je základom dobrej neapolskej omáčky?
Obľúbenosť tejto omáčky je spôsobená aj tým, že je pomerne jednoduchá na prípravu. Jej základom sú paradajky a výber správnej zeleniny je rozhodujúci pre dobrú chuť a vôňu našej omáčky.
Môžete použiť čerstvé a veľmi zrelé exempláre alebo, ako to robia aj dnešní Taliani, siahnuť po konzervovaných paradajkách. Budú dobrou voľbou, pretože paradajky určené na konzervovanie sa zbierajú na vrchole sezóny.
Ich chuťové vlastnosti však závisia aj od techniky výroby a tiež od odrody paradajok. V tomto prípade sa oplatí staviť na talianskych výrobcov, ktorí používajú len dužinu odrezanú z plodov, ktorá poskytuje najviac chuti a výživovej hodnoty.
Omáčka marinara – ako ju pripraviť krok za krokom?
Na prípravu omáčky marinara potrebujeme už spomínanú konzervu paradajok. Paradajky vložte do misky a rozdrvte ich. Do prázdnej konzervy nalejte pohár vody a premiešajte, aby sa vytvorila tekutina na báze paradajok.
Ďalším krokom je rozohriatie kvalitného olivového oleja na veľkej panvici. Nalejte 1/4 šálky tohto výrobku. Potom pridajte 8 strúčikov cesnaku nakrájaných na tenké plátky. Keď to celé začne prskať, vložte do panvice paradajky, paradajkovú tekutinu z konzervy, lyžičku soli a pol lyžičky oregana. Na dochutenie pridajte vetvičku čerstvej bazalky. Všetko premiešajte a omáčku varte, kým nezhustne. Zvyčajne to trvá asi 15 až 20 minút. Po tomto čase je naša omáčka pripravená na konzumáciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.