8.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Ellie Burgin).
Na rozdiel od väčšiny kapustovitých druhov zeleniny sa kel pestuje pomerne ľahko a darí sa mu v každej úrodnej záhradnej pôde. Navyše je kel mimoriadne zdravý a oplatí sa ho mať vždy po ruke. Poradíme vám, ako túto rastlinu pestovať a kedy ju zbierať, aby bola čo najchutnejšia.
Kel je botanická odroda kapusty a zároveň jedna z najstarších použiteľných odrôd tejto rastliny. Tvorí hrubú stonku s listami, ktoré môžu byť sfarbené do zelena, fialova alebo do hneda. Listy kel sú kučeravé alebo vráskavé. Je to rastlina, ktorú mnohí ľudia obľubujú pre jej chuť, ale aj pre jej výživovú hodnotu. Zistite, kedy je najlepší čas na jej zber, aby ste si mohli vychutnať jej najlepšiu verziu.
Ako pestovať kel?
Kel sa vysieva začiatkom augusta a sadenice sa vysádzajú približne po 5 až 6 týždňoch, čo je zvyčajne do polovice septembra. Zeleninu možno pestovať aj výsevom semien priamo do zeme, a to v júni alebo júli.
Kel by sa mal pestovať po cibuli, šaláte, fazuli, mrkve, špenáte, pričom sa nemôže pestovať na tom istom mieste po iných kapustovitých rastlinách. Najlepšie sa jej bude dariť na slnečných miestach a uprednostňuje piesočnato-hlinité alebo vlhké pôdy s pH 6,5 – 7,0.
Rastlina má tiež oveľa nižšie klimatické nároky v porovnaní s inými kapustovitými zeleninami a darí sa jej aj pri teplotách pod bodom mrazu až do -15 °C. Vďaka tomu môže zostať v zemi aj počas zimných mesiacov.
Musíme však mať na pamäti aj to, že kel zle znáša nedostatok vody, pretože má veľmi vyvinutý koreňový systém. Z tohto dôvodu je vhodné zabezpečiť pravidelné a primerané zavlažovanie kelu.
Akú odrodu kelu si vybrať?
Na trhu existujú rôzne odrody kelu, ktoré sa okrem iného líšia výškou, stupňom kučeravosti a farbou listov.
Z hľadiska výšky stoniek však delíme odrody na nízke do 20 cm, stredne vysoké 20-70 cm a vysoké dosahujúce viac ako 70 cm. Musíme si však uvedomiť, že vyššie odrody potrebujú na svoj vývoj viac živín z pôdy ako nízke odrody. Pri výbere vhodnej rastliny do vašej záhrady sa preto oplatí na to myslieť.
Kedy zberať a ako skladovať kel?
Kel sa zberá koncom jesene a v zime, takže je to najvhodnejší čas na jeho zber. Súvisí to s tým, že až po zamrznutí sú listy kvalitnejšie, jemnejšie a tiež oveľa chutnejšie.
Keď už však listy kelu zozbierame, musíme mať na pamäti, že nie sú vhodné na dlhšie skladovanie. Môžeme ich skladovať maximálne štyri týždne, ak im zabezpečíme teplotu 0 – 1 stupeň Celzia a relatívnu vlhkosť 90 – 95 %.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zelenina, ktorá má viac vápnika ako mlieko. Ideálne pri vegánskom stravovaní