8.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Morská vlna).
Koláče sú jedny z najlepších dezertov, ktoré môžeme jesť. Na jeseň ich pripravujeme viac ako predtým a to vďaka väčšiemu množstvu času a surovinám. Práve vtedy má zmysel používať tie najlepšie možné suroviny. Ak to chcete urobiť, použite hneď tento recept.
Jesenné počasie nás ešte viac láka zostať doma a pripraviť si teplý, voňavý koláč. Takýto koláč si potom môžete vychutnať s horúcim čajom alebo rannou kávou. Najčastejšie padne naša voľba na klasické sladkosti, ako je tvarohový koláč alebo jablkový koláč. Okrem týchto tradičných jedál však existujú aj zaujímavejšie a niekedy chutnejšie dezerty. Jedným z nich je tento obrátený koláč. Na jeho prípravu by ste mali použiť toto ovocie.
Obrátený hruškový koláč je kombináciou jemného cesta so sladkým ovocím a ešte sladším karamelom.
Recept na hruškový koláč s karamelom
Ingrediencie:
- balíček lístkového cesta,
- 150 g cukru,
- čajová lyžička škorice
- lyžica jablčného octu,
- 50 g vychladeného masla,
- 5 veľkých hrušiek.
Prísady na karamel:
- 100 ml vody,
- 200 ml mlieka,
- 250 g cukru,
- čajová lyžička medu,
- štipka soli.
Spôsob prípravy:
- Lístkové cesto vyberte z obalu a rozrežte na dve rovnaké časti. Potom jedno preložte na druhé, jemne poprášte múkou a opatrne rozvaľkajte na veľkosť o niečo väčšiu, ako je pripravená forma. Cesto popichajte vidličkou a nechajte ho asi 30 minút odstáť pri izbovej teplote.
- Teraz je čas pripraviť karamel. Do hrnca nalejte vodu, pridajte med a cukor. Nádobu postavte na nízky plyn, jemne premiešajte a odstavte z ohňa. V tomto čase by sa mal cukor úplne rozpustiť. Potom položte hrniec späť na sporák a bez miešania nechajte hrniec na silnom ohni. Po niekoľkých minútach začne zmes meniť farbu, preto ju pozorne sledujte. Karamel by mal byť hnedý, ale nie pripálený, pretože potom by sa stal horkým a nechutným.
- Keď karamel dosiahne správny odtieň, odstavte ho z ohňa. Okamžite do neho nalejte studené mlieko a intenzívne ho premiešajte metličkou. Keď je zmes dobre premiešaná, pridajte soľ a vráťte panvicu na plyn. Varte približne 2 minúty.
- Dno pripravenej formy vymažte veľkým množstvom pripraveného karamelu. Hrušky ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na malé kúsky. Umiestnite ich na karamel v plechu.
- Na vrch položte teplé lístkové cesto. Celé to vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Po tomto čase znížte teplotu na 160 °C a pečte ešte 20 minút. Po tomto čase nechajte koláč v rúre vychladnúť.
- Vychladnutý koláč opatrne vyberte z formy na tanier. Podľa vlastnej chuti ho môžete opäť potrieť slaným karamelom alebo posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly koláč na dezert. Sladké ovocie a korenistá vôňa sú dokonalou kombináciou na jeseň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.