09.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/geralt).
Stále dokola počúvate, že musíte zvýšiť príjem zeleniny a vzdať sa nezdravých údenín, tukov a iných pochutín? S tým sa ťažko polemizuje. Vedci však nedávno prišli k prekvapivým záverom. Pred demenciou nás môžu ochrániť určité nezdravé stravovacie návyky. Žiaľ, oplatí sa to donekonečna.
V priebehu rokov vedci dokázali, že zníženie príjmu soli alebo konzumácia väčšieho množstva listovej zeleniny môže znížiť pravdepodobnosť demencie a pozitívne ovplyvniť naše zdravie. Štúdia, ktorá bola nedávno publikovaná v lekárskom časopise Americkej akadémie neurológie, však naznačuje, že niektoré prekvapivé potraviny môžu tiež zohrávať úlohu pri znižovaní rizika ochorenia.
Ukazuje sa, že tuky obsiahnuté v červenom mäse, masle, vajciach a olejoch na varenie môžu tiež pomôcť znížiť riziko vzniku demencie. Vedci dospeli k záveru, že vyššie hladiny triglyceridov v krvi môžu znížiť riziko ochorenia mozgu.
Štúdia zahŕňala analýzu údajov až od 86 000 pacientov nad 65 rokov, ktorí na začiatku štúdie netrpeli demenciou. Po viac ako 12 rokoch sa choroba rozvinula u 2 778 účastníkov štúdie. Vedci to spájajú s hladinou týchto lipidov v krvi. Ľudia s normálnou a vyššou hladinou triglyceridov mali menšiu pravdepodobnosť vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí mali nízke hladiny týchto tukov. Prekvapivo každé zdvojnásobenie hladín triglyceridov bolo spojené s 18 % znížením rizika vzniku ochorenia.
Dr. Zhen Zhou z Monash University v Melbourne vysvetľuje, že vyššie hladiny triglyceridov môžu odrážať lepšie zdravie a lepší životný štýl, ktorý by chránil pred demenciou.
„Naše zistenia naznačujú, že hladiny triglyceridov môžu slúžiť ako užitočný prediktor rizika demencie a kognitívneho poklesu u staršej populácie“
– dodáva.
Bohužiaľ, všetko má svoju cenu a na rozdiel od zdania to nie je vôbec optimistická správa. Zatiaľ čo vysoké hladiny triglyceridov môžu súvisieť s nižším rizikom demencie, tuky znamenajú problémy s inými aspektmi vášho zdravia.
Veľmi vysoká hladina triglyceridov môže zvýšiť riziko srdcových ochorení, krvných zrazenín a pankreatitídy, čo je vážne riziko, že sa do vysokého veku v celkovom zdraví nedožijeme. Ďalší výskum a podrobná analýza sú určite potrebné na overenie toho, či sú za pozitívne účinky týchto lipidov zodpovedné konkrétne zložky. To by nám mohlo pomôcť bezpečne využiť takýto objav.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
„Ženský“ hormón chráni pred mŕtvicou a demenciou. Najnovší výskum
Našli Noemovu archu? Archeológovia tvrdia, že je to možné!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.