10.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/cottonbro studio/Maria Varshavskaya).
Pomelo je nielen najväčší citrusový plod, ale aj ovocie, ktoré obsahuje naozaj veľké množstvo vitamínu C. Môže dosiahnuť hmotnosť až dva kilogramy, čo z neho robí skutočnú vitamínovú bombu, preto sa ho oplatí zaradiť do každodenného jedálnička. Pozrite si výhody konzumácie pomela pre náš organizmus.
Pomelo je ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie, ktoré sa pestuje aj v Peru, Izraeli a Mexiku. Patrí medzi citrusové plody a vyzerá podobne ako grapefruit, ale jeho chuť je oveľa sladšia. Odporúčame vám, prečo by ste mali pomelo jesť pravidelne.
Pomelo je nielen o zdraví, ale aj o kráse. Ako vplýva na pleť?
Pomelo je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C, ktorý je pre naše telo nevyhnutný. Okrem iného je zodpovedný za posilnenie imunitného systému a ochranu buniek pred poškodením voľnými radikálmi. Okrem toho podporuje aj tvorbu kolagénu. Pomelo je skutočnou pokladnicou tohto vitamínu, pretože jeden olúpaný plod s hmotnosťou približne 600 gramov poskytuje až 412 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C.
Obsah tohto vitamínu, ako aj karotenoidov a vitamínu A v pomelo spomaľuje proces starnutia, pomáha udržiavať pružnú a pevnú pokožku a chráni pleť pred poškodením slnkom a vráskami. Okrem toho pomelo zlepšuje hydratáciu našej pokožky.
Prečo jesť pomelo?
Pomelo má nielen pozitívny vplyv na krásu a imunitu, ale prináša telu aj mnoho ďalších výhod. Jednou z často uvádzaných výhod konzumácie pomela je zlepšenie zdravia srdca. Ovocie je totiž zdrojom antioxidantov vrátane polyfenolov, flavonoidov a kyseliny askorbovej, ktoré znižujú hladinu triglyceridov a zlého cholesterolu, a tým znižujú riziko srdcových ochorení.
Okrem toho pomelo podporuje činnosť čriev, pretože je bohaté na vlákninu. Okrem toho je to produkt, ktorý si môžete vybrať, ak držíte redukčnú diétu, pretože obsahuje málo kalórií a zaberá veľa miesta v žalúdku, čím vám dáva pocit sýtosti.
Okrem toho pomelo obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý reguluje krvný tlak a ovplyvňuje rovnováhu tekutín v tele. Navyše sa preukázalo, že toto ovocie má protirakovinové účinky, pretože je bohaté na zlúčeniny, ako sú limonoidy a naringenín, ktoré môžu brzdiť rast a šírenie rakovinových buniek.
Pomelo sa oplatí konzumovať aj vtedy, ak trpíte častými kŕčmi, pretože toto ovocie je bohaté na vápnik a horčík, ktoré ovplyvňujú funkciu svalov.
Ako olúpať pomelo a s čím ho jesť?
Pomelo musíme najprv umyť a potom ho priečne rozkrojiť. Začneme ho lúpať od koreňa, ako keď lúpeme pomaranč. Po odstránení šupky odstránime horké blanky a nejedlé semená. Na konzumáciu je určená len dužina a šupka, ale šupka sa môže konzumovať až po správnom spracovaní.
Pomelo sa najčastejšie konzumuje surové alebo sa z neho pripravuje ovocný šalát. Môže sa však použiť aj na spracovanie vo forme džemu alebo marmelády. Veľmi obľúbená je aj čerstvo vylisovaná šťava z pomela, ktorá sa často pridáva do omáčok a marinád. Okrem toho sa kandizovaná kôra z ovocia dobre hodí ako prísada do dezertov a koláčov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prírodný spaľovač tukov za pár drobných. Pite každé ráno a večer
Štyri triky zaženú vašu chuť na sladké. Za pár rokov sa poďakujete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.