10.11.2023 redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/peterzsuzsa).
Zamatová hustá konzistencia, výrazná vôňa korenia a intenzívna oranžová farba, ktorá už z diaľky upúta pozornosť domácich hladošov. Tekvica hokkaido je základom dokonalej jesennej polievky, ktorá pôsobí ako záchrana pre zmrznute telo. Ako si ju pripravíte doma? Pozrite sa na to.
Výživové hodnoty a vlastnosti jesennej tekvicovej polievky
Ľudia, ktorí plánujú zhodiť niekoľko kíl navyše, sú veľmi dôkladní pri počítaní kalórií v jedlách, ktoré pripravujú. Dôležité je, že tekvicová polievka má len približne 30 kcal na 100 g, čo znamená, že ju možno jesť takmer bez obmedzenia. Bonusom jej konzumácie bude aj to, že telu dodá celý rad živín vrátane: vápnika, horčíka, fosforu alebo draslíka.
Veľká ale aj o niečo menšia tekvica sú bohatým zdrojom antioxidantov a karotenoidov, ktoré bleskovo ničia voľné radikály. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny pokrýva potrebu vlákniny, reguluje tráviace procesy a zabezpečuje dlhší pocit sýtosti. Zaradenie tekvicovej polievky do jedálneho lístka sa spája s množstvom pozitívnych účinkov. Pokrm okrem iného:
- urýchľuje boj proti zápche
- znižuje nadmerne vysoký cholesterol
- zmierňuje prvé príznaky prechladnutia a chrípky
- má antivírusový a antiparazitárny účinok
- zastavuje chuť na občerstvenie medzi jedlami
Tekvicová polievka so zázvorom – čo nakúpiť?
Nespochybniteľnou kráľovnou jesennej zeleniny už roky zostáva tekvica. Výborne sa hodí nielen do šalátov, sendvičov a cestovín, ale aj do kávy, sladkého pečiva a hrejivých polievok. Obohatenie tekvicového základu o ďalšiu zeleninu, zázvor a hrejivé korenie z neho robí ideálny pokrm na chladné, zamračené a veterné dni.
Ingrediencie
- 800 g pečenej alebo varenej tekvice Hokkaido
- 1 l vývaru alebo bujónu
- 100 ml 18% smotany
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- 1 stredne veľká mrkva
- 2-3 cm zázvoru
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 čajové lyžičky kurkumy
- 2 čajové lyžičky sladkej papriky
- 2 čajové lyžičky škorice
- 1 čajová lyžička rímskej rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
Príprava polievky – krok za krokom
- Odrežte kúsok koreňa zázvoru, ošúpte ho, nastrúhajte na najmenšom strúhadle a pridajte do čistej misky.
- Zo strúčikov cesnaku odstráňte šupku, potom ich prelisujte cez lis a pridajte k zázvoru. Cibuľu, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kocky.
- Na dne hrnca rozohrejte časť olivového oleja, pridajte zázvor a cesnak a 2-3 minúty zohrievajte.
- Pridajte cibuľu, mrkvu a zemiaky a restujte 3 – 4 minúty.
- Nakoniec pridajte upečenú alebo uvarenú tekvicu a zalejte ju predhriatym vývarom.
- Prikryte a varte 15-20 minút, kým všetka zelenina nezmäkne.
- Po tomto čase pridajte do polievky 18 % smotanu a kurkumu, sladkú papriku a škoricu.
- Nakoniec siahnite po ručnom mixéri a rozmixujte do hladka. Hotovú tekvicovo-zázvorovú polievku podávajte s krutónmi. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte problémy so šúpaním tekvice? Vyskúšajte babičkinu metódu a bude mäkká ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.