11.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/itaci).
Na Slovensku sa dá ľahko zohnať vo väčších obchodoch, hoci nie je veľmi obľúbený. Slováci sa na papáju pozerajú so zvedavosťou, ale len malé percento kupujúcich si toto exotické ovocie vloží do košíka. Odborníci na výživu odporúčajú papáju jesť odvážnejšie, najmä pred spaním. Pozitívne zmeny vo vašom tele zaznamenáte už za krátky čas.
Prečo zaradiť papáju do svojho jedálnička?
Papája je ovocie z čeľade Caricaceae. Tento druh plný sladkej a šťavnatej dužiny rastie v Južnej a Strednej Amerike. Ich výnimočná chuť viedla Krištofa Kolumbusa k tomu, že ich nazval „ovocím anjelov“.
Zdraviu prospešné vlastnosti ovocia majú na svedomí predovšetkým mnohé enzýmy vrátane papaínu, ktorý podporuje tráviace procesy a zmierňuje vznikajúce zápaly. Početné bioaktívne zlúčeniny zabezpečujú tesnosť čriev a zmierňujú tráviace problémy. V zozname cenných zložiek, ktoré sa nachádzajú v papáji, stojí za to vyzdvihnúť:
- vitamíny skupiny B
- vitamíny A, C, E, K
- vláknina
- vápnik
- železo
- fosfor
- draslík
- sodík
- beta-karotén
- lykopén
Odborníci uvádzajú, že konzumácia jednej papáje by sa mala zaradiť do večerného režimu, a to najlepšie 2-3 hodiny pred spaním. Prečo je najlepšie vychutnať si sladkú dužinu ovocia práve v tomto čase? Papája tým, že zlepšuje funkciu tráviaceho traktu, umožňuje rýchlejšie odstraňovanie toxínov z tela. Prispieva tak k prirodzenej dezinfekcii a regenerácii tráviaceho systému. 100 g papáje obsahuje len 43 kcal, čo z nej robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí chcú rýchlo zhodiť niekoľko nadbytočných kilogramov.
Ako si vybrať zrelé ovocie?
Pred vložením papáje do košíka sa pozrite na šupku ovocia. Ak prevládajú žlté a oranžové farby, znamená to, že ovocie je veľmi zrelé. Je tiež dobré urobiť prstový test, t. j. stlačiť palcom na základ papáje.
Ak sa dužina pod tlakom ohýba, je plod vhodný na priamu konzumáciu. Nezabudnite tiež privoňať k vybranému exempláru. Výrazne slabé a ťažké tóny sú jasným znakom toho, že je lepšie papáju nahradiť inou. Znamená to, že papája ležala príliš dlho a začína sa kaziť. Papáje so zelenkavou šupkou sa tiež neoplatí vzdať. Stačí niekoľko dní na slnečnom parapete, aby získala sladkosť a bola pripravená na rozkrojenie.
Ako sa rýchlo dostanete k sladkej a šťavnatej vnútornej časti ovocia? Budete potrebovať dobre naostrený nôž, ktorým papáju najprv prekrojíte na polovicu. Ďalším krokom je vydlabanie semienok pomocou lyžice. Zrelú dužinu môžete vybrať naberačkou na zmrzlinu alebo odrezať šupku a nakrájať na kocky.
Kulinárske využitie papáje
Niekoľko hodín chladená v chladničke je papája ideálna na občerstvenie počas obzvlášť horúceho letného dňa. Výborne sa hodí ku všetkým mliečnym výrobkom. Ľahko sa kombinuje so smotanou, prírodným jogurtom, cmarmi a dokonca aj s tvarohom. Je zaujímavým doplnkom rannej ovsenej kaše alebo smoothies vypitých počas dňa.
Ovocie sa hodí aj do suchých jedál a orientálnej kuchyne, napr. v kombinácii s krevetami alebo grilovaným mäsom. Zrelá papája sa môže pridať do domáceho pečiva, vyrobiť z nej džem, marmeládu alebo šťavu. Ani semená z plodov sa neoplatí vyhadzovať. Stačí ich dôkladne rozdrviť v mažiari a pripraviť z nich korenie nazývané ovocné korenie.
Redkcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to najzdravšie citrusové ovocie. Má viac vitamínu C ako citrón
Najlepšie nápoje pre ploché brucho
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.