12.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A).
S pribúdajúcim vekom potrebuje naše telo čoraz viac pozornosti a starostlivosti. Obzvlášť dôležité je starať sa o mozog, ktorého stav sa po 50. roku života začína zhoršovať. Našťastie existujú spôsoby, ako môžeme podporiť jeho fungovanie a predísť mnohým problémom. Zistite, čo by ste mali zaradiť do svojho každodenného jedálnička, aby ste sa postarali o svoju pamäť a zdravie.
Strava má veľký vplyv na stav mozgu ľudí v strednom veku. S pribúdajúcim vekom sa zväčšujú problémy s pamäťou a učenie sa stáva ťažším. Z tohto dôvodu je vhodné zaradiť do každodenného jedla štyri produkty, ktoré prospievajú funkcii mozgu.
Prečo by ste sa mali o svoj mozog starať aj po päťdesiatke?
Nie je žiadnym tajomstvom, že s pribúdajúcim vekom by sme mali venovať viac pozornosti svojmu zdraviu. To isté platí aj pre stav mozgu, ktorý sa vekom zhoršuje, čo je prirodzený proces. Preto je dobré udržiavať mozog v kondícii aj po 50. roku života. Tým nielenže pozitívne ovplyvníme svoju pohodu, ale nepriamo prispejeme aj k dlhovekosti.
To teda znamená, že vaše 50. narodeniny sú ideálnym časom na to, aby ste sa zbavili najrôznejších výhovoriek a začali pracovať na zdravých stravovacích návykoch. Je to mimoriadne dôležité, pretože živiny v zdravej strave majú blahodarný vplyv na činnosť nášho mozgu.
Správnou výživou, pravidelnou fyzickou aktivitou, ako aj cvičením pamäti môžeme výrazne zlepšiť svoju koncentráciu, vďaka čomu si udržíme mozog v dobrej kondícii až do vysokého veku.
Čo jesť na zlepšenie pamäte po päťdesiatke? Tieto 4 potraviny musíte zaradiť do svojho jedálnička
Samozrejme, existujú potraviny, ktoré prospievajú našej pamäti a koncentrácii lepšie ako iné. Naša strava by mala byť predovšetkým bohatá na zeleninu, ovocie a zdravé tuky, ktoré sú pre zdravie mozgu nevyhnutné.
Do nášho každodenného jedálneho lístka sa oplatí zaradiť tieto 4 potraviny, ktoré prospievajú našej pamäti:
- Pomaranče – obsahujú vysokú dávku vitamínu C a pri každodennej konzumácii môžu zabrániť poškodeniu mozgu voľnými radikálmi, pričom priaznivo pôsobia na pamäť a koncentráciu. Sú tiež zdrojom kyseliny listovej, ktorá zlepšuje funkciu mozgu.
- Čučoriedky – obsahujú antioxidanty, čo sú zlúčeniny, ktoré chránia mozgové bunky pred oxidačným stresom. Vysoké množstvo flavonoidov v týchto plodoch tiež zlepšuje pamäť, kognitívne funkcie a motorické schopnosti.
- Losos – je bohatý na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať mozog a kognitívne funkcie u ľudí v strednom veku. Okrem toho ryby obsahujú vitamín D, ktorý tiež prospieva mozgovej činnosti a zlepšuje kognitívne funkcie.
- Zelená listová zelenina – t. j. špenát, rukola, čínska kapusta alebo kel sú zeleninou, ktorá podporuje funkciu mozgu, pretože obsahujú kyselinu listovú, vitamín K, betakarotén a luteín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na dva týždne sa vzdajte konzumácie pšeničného chleba. Toto sa stane s vaším telom
Rozlúčte sa s bruchom ako balón. Zahrňte do svojho jedálnička a pocíťte úľavu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.