14.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Peter OToole).
Niektorí gurmáni ich považujú len za symbol jesene. Iní si na nich pochutnávajú po celý rok a intenzita prípravy zákuskov sa zvyšuje najmä v zime, keď obchody trochu zredukujú sortiment sezónneho ovocia. Ako sa pečú dokonalé jablká pod zlatistou vrstvou ovsených vločiek? Pozrite sa na to práve teraz.
Ako piecť jablká v rúre?
Neohlásení hostia, chuť na niečo sladké alebo potreba vzdať sa množstva kalorických dezertov? Riešením každej situácie je príprava sladkého občerstvenia na báze pečených jabĺk. Ich príprava si nevyžaduje, aby sme mali mimoriadne rozsiahle kulinárske zručnosti. Ak chcete, aby zakaždým vyšli bláznivo, držte sa niekoľkých základných pravidiel.
Na pečenie jabĺk je najlepšie vybrať si nádobu odolnú voči teplu z kameniny, keramiky alebo skla. Predtým, ako do nej ovocie vložíte, potrite ho veľkou dávkou masla. Pred pečením jablká umyte a odstráňte z nich jadrovník. Ako dlho by ste mali jablká piecť v rúre? Odpoveď závisí od ich veľkosti. Menším exemplárom stačí 20 – 25 minút, veľkým a tvrdým odrodám dokonca 45 – 50. Pri akej teplote by ste mali jablká piecť, aby vyšli najchutnejšie? Kuchári odporúčajú nastaviť teplotu medzi 170 a 200 °C.
Suroviny na prípravu dezertu
Jablkové dezerty si získali priaznivcov takmer vo všetkých krajinách. Aromatické jablkové koláče, torty a štrúdle priťahujú k stolu deti aj dospelých. Zoznam sladkostí na báze jabĺk by nebol úplný bez ovocia pod chutnou ovsenou mrveničkou. Je to pravá esencia jesene a zimy, uzavretá v nádobe odolnej voči pečeniu. Dezert je taký chutný, že je najlepšie urobiť hneď dvojitú dávku.
Ingrediencie:
- 1 kg veľkých jabĺk
- 200 g ovsených vločiek
- 100 g masla
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 2 čajové lyžičky škorice
- 2-3 lyžice medu
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
Jablká pod mrveničkou – recept
- V prvom kroku jablká dôkladne umyte, ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Jablká pokvapkajte citrónovou šťavou a opečte ich na rozpálenom masle so škoricou a vanilkou.
- Ovsené vločky vložte do šálky mixéra, zľahka premiešajte a pridajte maslo a med. Opäť rozmixujeme, kým sa mierne nezrazia.
- Maslom vymažte rúre odolnú misu, navrstvite na ňu opečené jablká a posypte hrubou vrstvou omrviniek.
- Dezert pečieme 20-25 minút v rúre vyhriatej na 200 °C (horný a dolný ohrev). Podávajte teplý, napríklad s kopčekom zmrzliny. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najjednoduchší jablkový koláč, ktorý zvládne každý. Recept mi dala kolegyňa v práci
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.