16.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Heike Rau).
Aj keď v skutočnosti sa názory na túto tému rozchádzajú – niektorí ľudia sú toho názoru, že domáci cibuľový sirup je naozaj chutný a jeho vôňa – vôbec nie najhoršia! Navyše tým, že si tento zlatistý nápoj pripravíte sami, ušetríte peniaze a postaráte sa o svoje zdravie počas jesene a zimy. Okrem toho je recept veľmi jednoduchý.
Cibuľa je zelenina, ktorá je nielen veľmi výrazná a obľúbená, ale aj veľmi užitočná v boji proti prechladnutiu. Zaujímavé je, že príprava domáceho odvaru z cibule pri prechladnutí a kašli vôbec nie je poverčivá – často ju odporúčajú aj lekári. V skutočnosti už naše babičky vedeli o liečivosti tohto zlatistého odvaru. Často bol jednou zo zložiek „domácej lekárne“.
Aj v súčasnosti sa niektorí ľudia ochotne vracajú k starým prírodným prostriedkom na prechladnutie a na prečistenie dýchacích ciest sa podporujú cibuľovým sirupom. V prípade príznakov ochorenia je však absolútne nevyhnutné obrátiť sa najprv na odborníka, než podniknete akékoľvek kroky.
Prečo je teda cibuľa taká cenná? Predovšetkým kvôli obsahu antibakteriálnych látok – dokáže poraziť aj tie baktérie, ktoré vykazujú odolnosť voči antibiotikám. Okrem toho je bohatá na minerály síru, kremík, zinok a horčík, ktoré sú zodpovedné za odolnosť nášho organizmu. Je tiež bohatým zdrojom prospešného vitamínu C.
Túto metódu poznali už naše babičky. Máte doma cibuľu? Ste zachránení!
Pomery ingrediencií nie sú najdôležitejšie, takže tento odvar môžeme úspešne pripraviť „od oka“. Potrebujeme na to len 3 produkty. Spomínanú cibuľu, med a citrón. Ak však radšej postupujete podľa receptov, oplatí sa použiť ten, ktorý je uvedený nižšie:
- 3 stredne veľké cibule
- 1 citrón
- 3-4 polievkové lyžice medu
Cibuľu najprv dôkladne umyte a ošúpte z nej šupku. Potom zeleninu nakrájajte na tenké plátky. Z citróna vytlačte šťavu. Plátky cibule poukladajte na dno pripravenej nádoby. Vrstvu zalejte lyžicou medu a citrónovej šťavy. Potom rovnakým spôsobom položte ďalšiu vrstvu a postup opakujte, kým nespotrebujete všetky prísady.
Teraz musíme čakať, kým naša drahocenná cibuľa pustí šťavu. Tesne uzavretú nádobu umiestnime na teplé, tienisté miesto – zvyčajne na niekoľko hodín. Keď sa sirup vytvorí, precedíme ho cez sito alebo gázu. Nápoj by sa mal konzumovať v malých dávkach. Takto pripravený odvar môžeme skladovať až 2 týždne, najlepšie v tieni a chlade. Môžeme ho tiež uchovávať v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší čaj na kašeľ. Pripravíte ho za 15 minút
Zalejte niekoľko polievkových lyžíc vodou a počkajte. Nenájdete nič lepšie pre črevá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.