18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot).
Hoci sa zdá, že sú ideálne len na sendviče, nie je to ich jediné použitie. O čom hovoríme? O tavených syroch, ktoré sú dostupné prakticky v každom obchode. Skôr ako sa však vydáte k chladiacemu pultu hľadať túto pochúťku, je lepšie vedieť, čo obsahujú, pretože niekedy by ste mohli byť nielen sklamaní, ale aj zničiť si zdravie. Všetko, čo potrebujete vedieť o tavených syroch, nájdete nižšie.
Tavený syr: Nie je to nový vynález
Mohlo by sa zdať, že tavený syr je vynálezom posledných rokov, ale v skutočnosti jeho korene siahajú až do 20. storočia. Vo Švajčiarsku bola výroba tohto výrobku patentovaná z jednoduchých dôvodov: chceli tak využiť nadprodukciu bežných syrov a tiež predĺžiť ich trvanlivosť, aby sa neplytvali. A ako sa tavené syry používajú dnes? Mnohí ľudia si ich nevedia predstaviť natreté na sendvičoch, ale výborne zahusťujú aj polievky alebo robia naše omáčky ešte krémovejšími.
Ako vyzerala výroba taveného syra v minulosti? Veľmi sa nelíšila od tej dnešnej: rozdrobený žltý syr sa tavil spolu s mliekom a tavidlami (kyselina citrónová, kyselina vínna a kyselina mliečna) pri teplote približne 90 stupňov Celzia. Samozrejme, zloženie môže byť dlhšie, najmä ak sa do taveného syra pridávajú prísady: kúsky údenín, bylinky a napríklad huby.
Máte chuť na tavený syr? Zvážte .
Takzvaný krátkoformátový tavený syr je kalorický, s obsahom až 350 kcal na 100 g. Aj keď majú menej kalórií ako maslo, stále sa neoplatí jesť ich každý deň, najmä ak sa snažíte byť štíhli. Na druhej strane sú však pomerne dobrým zdrojom bielkovín, ktoré sú katalyzátorom mnohých kľúčových procesov v tele, ako aj surovinou pre energiu a stavebným produktom napr. pre svalovú hmotu. Bohužiaľ, tavené syry môžu mať vo svojom zložení soľ, a tá, ako vieme, podporuje hypertenziu a môže zvyšovať hladinu cholesterolu, čo sa odráža na zhoršenom kardiovaskulárnom systéme a môže podporovať kardiovaskulárne ochorenia.
Prečítajte si zloženie tavených syrov!
Čítanie zloženia výrobkov v obchodoch by sa malo stať zvykom. Nie je to inak ani v prípade taveného syra, aj keď sa na našom tanieri objaví len občas. Čím kratšie je zloženie, tým lepšie. Mali by sme však upozorniť na zložky, ktoré by tam nemali byť. Mala by sa rozsvietiť výstražná kontrolka… žiadny syridlový syr alebo len veľmi málo syridla. Potom by sa aj takýto výrobok nemal nazývať „tavený syr“, ale „tavená smotana“ alebo mať podobný názov.
Ako si môžete ľahko domyslieť, v takýchto výrobkoch sa môžu nachádzať aj iné prídavné látky, ktoré by v nich nemali byť úplne prítomné, a v takom prípade určite nie sú prospešné pre naše zdravie. Je lepšie sa im vyhnúť, ak takéto výrobky obsahujú vodu a rastlinné alebo živočíšne tuky (iné ako maslo alebo mlieko). Tie najčastejšie patria medzi tzv. trans-tuky, ktoré prispievajú k zvyšovaniu hladiny cholesterolu, čo následne škodí srdcu.
V takomto prípade môžu byť vo výrobkoch podobných syru konzervačné látky, ktoré môžu napríklad narušiť rovnováhu fosforu v tele, oslabiť imunitu, podporiť obezitu, zhoršiť alergie a spôsobiť osteoporózu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy mám v chladničke trochu cukru. Pôsobí ako prírodný konzervant pre jeden produkt
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.