18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Julissa Helmuth).
Novembrové dni prišli opäť skôr, ako sme očakávali, a chlad a dážď už na nás doliehajú. Pochmúrne dni vám určite spríjemní aromatická káva. Nemusíte navštevovať svoju obľúbenú kaviareň – ingrediencie nájdete vo svojej kuchyni. Potom už stačí len relaxovať pri šálke lahodnej kávy. Tu sú jednoduché recepty na jesennú hrejivú kávu.
Jesenná káva vám určite spestrí deň a zahalí vás do aromatickej vône. Nemusíte sa uchyľovať k fantastickým receptom ani navštevovať kaviarne. „Malú čiernu kávu“ prispôsobenú jesenným dňom si môžete pripraviť zo surovín, ktoré máte v kuchyni.
Káva so škoricou: vlastnosti
Štipka škorice v káve? Prečo nie. Škorica je nielen jedným z najobľúbenejších korenín na svete, ale je aj veľmi zdravá. Pôsobí protizápalovo, pomáha udržiavať našu imunitu pod kontrolou a navyše spomaľuje proces starnutia, minimalizuje napríklad riziko cukrovky alebo reumatizmu. Navyše jeho pravidelná konzumácia pomáha znižovať hladinu cholesterolu.
To je jedna strana mince. Druhou je, že škorica má výraznú chuť a vôňu, ktoré sa dokonale hodia ku káve. Toto duo má hrejivé vlastnosti, ktoré prídu vhod počas nejedného chladného jesenného dňa. Káva so škoricou vám pomôže sústrediť sa a prelomí ospalosť. Táto jesenná klasika je jednoduchá na prípravu.
Káva so škoricou: recept
Štipku škorice môžete jednoducho nasypať do svojej obľúbenej kávy – espressa, cappuccina alebo café latte. Ak máte viac času, môžete si z prípravy urobiť skutočný jesenný rituál.
Zmiešajte škoricu s mletou kávou (napr. na 2 čajové lyžičky kávy – ¼ čajovej lyžičky škorice). Kávu môžete uvariť pomocou prekapávača alebo kávovaru. Škoricovú kávu môžete pripraviť aj v kanvici alebo si urobiť jednoduchý „pour-over“. Samozrejme, bude tu fungovať aj káva na espresso – škoricu stačí pridať na záver.
Toto je verzia pre tých, ktorí počítajú kalórie. Samozrejme, môžete pridať aj napenené mlieko alebo ozdobiť šľahačkou a kakaom. Odporúčame však verziu bez týchto prídavkov. Káva v kombinácii so škoricou stále chutí vynikajúco.
Káva so škoricou a medom
Môžete vyskúšať aj recept na medovo-škoricovú kávu. Je to možnosť pre ľudí, ktorí pijú kávu bez mlieka. Stačí v šálke zmiešať čajovú lyžičku medu a štipku škorice. Uvarte kávu a nalejte ju do šálky, potom dôkladne premiešajte. Jesenná káva je pripravená!
Káva so zázvorom: vlastnosti
Ďalší jednoduchý recept na hrejivý jesenný malý čierny? Káva so zázvorom. Nielenže nás zahreje, ale má aj množstvo zdraviu prospešných vlastností. Káva v dvojkombinácii so zázvorom zrýchľuje metabolizmus, pomáha spaľovať tuky, pôsobí antibakteriálne a protizápalovo. Práve preto sa tento aromatický elixír odporúča počas obdobia nachladnutia a chrípky.
Čierna káva alebo espresso so zázvorom vás určite postaví na nohy, povzbudí organizmus a má blahodarný vplyv na koncentráciu.
Káva so zázvorom: jednoduchý recept
Umyte a ošúpte zázvor a nastrúhajte ho – potrebujete len 0,5 čajovej lyžičky. Nastrúhaný zázvor vložte do šálky alebo hrnčeka a zalejte kávou. Do tohto zahrievacieho nápoja môžete pridať aj trošku medu a škorice – takýto nápoj vám určite dodá silu na zvyšok dňa. Samozrejme, môžete použiť aj zázvorový prášok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Posledná káva dňa? Radšej neprekračujte tento čas
Pridajte si ho ráno do kávy namiesto mlieka. Zoštíhli a pomôže vám zbaviť sa bokov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.