17.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zebratomato).
Pri príprave guláša si zvyčajne musíme zaobstarať kvalitné mäso. Práve to dodá celému pokrmu tú správnu chuť a spôsobí, že sa k nemu budete chcieť vracať znova a znova. V tomto prípade sa od neho musíte úplne oslobodiť, ale v prospech inej ingrediencie. Každá gazdinka sa bude chytať za hlavu, ale je to naozaj vynikajúce.
Guláš je jedlo, ktoré sa na stoloch našej kuchyne objavuje už dlho. Z času na čas sa pripravuje v každej domácnosti a každý si na jeho chuti pochutná. Sme však presvedčení, že v tejto verzii ho pripravuje málokto. Práve pri nej sa musíte úplne zaobísť bez mäsa, ktoré je pre túto špecialitu také charakteristické. Namiesto toho primiešate zeleninu, ktorá je podceňovaná a chutí šialene.
Tento typ guláša môže prekvapiť aj tých, ktorí majú s varením a kuchyňou veľa spoločného. Keď si ho totiž predstavíme, zvyčajne nám napadne hustá omáčka s množstvom mäsa. Tentoraz namiesto mäsa použijeme kaleráb, ktorý tiež veľmi dobre chutí. Keď sa to celé dobre pripraví, naozaj to chutí vynikajúco. Tento guláš môžeme podávať s varenými zemiakmi, cestovinami alebo ryžou.
Recept na guláš z kalerábu
Zloženie:
- 4 väčšie kaleráby,
- 50 g masla,
- 2 PL múky,
- 100 ml mlieka,
- 250 ml kyslej smotany,
- štipka muškátového orieška,
- pol čajovej lyžičky cukru,
- lyžica citrónovej šťavy,
- soľ,
- korenie,
- petržlenová vňať na ozdobu.
Spôsob prípravy:
- Očistite kaleráby a nakrájajte ich na menšie kúsky. Potom ich vložte do hrnca s osolenou vodou. Varte na miernom ohni.
- Kým sa zelenina varí, postarajte sa o ostatné prísady. V druhom hrnci rozohrejte maslo, pridajte múku a za stáleho miešania priveďte k miernemu varu. Po chvíli pridajte mlieko a smotanu. Opäť premiešajte a varte na miernom ohni, kým nezhustne.
- Do pripravenej omáčky pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok. Po chvíli prilejte asi 700 ml vývaru z kalerábu, pridajte cukor a citrónovú šťavu a opäť premiešajte.
- Na konci varenia pridajte do omáčky mäkké kaleráby. Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou. Guláš podávajte s varenými zemiakmi. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V komunistickom Československu sa to jedlo. Mäso sa doslova rozplýva v ústach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.