18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Jill Wellington).
Ovocie a zelenina sú základom zdravej a vyváženej stravy, pretože ich konzumácia prináša nášmu telu množstvo benefitov. Zdraviu veľmi prospieva aj jablko, na jeseň obľúbené ovocie. Poteší nielen svojou chuťou, ale je aj bohaté na cenné živiny. Zistite, prečo sa ich oplatí pravidelne jesť a aký majú vplyv na naše zdravie.
Jablká sú veľmi obľúbené. Nie je to prekvapujúce, pretože nielenže výborne chutia, ale sú dostupné väčšinu roka a nestoja veľa. Navyše z nutričného hľadiska sú jablká skutočným pokladom. Zistite viac o tom, prečo sa ich oplatí zaradiť do svojho jedálnička.
Jablko – nutričné hodnoty. Čo poskytuje nášmu telu?
Jablká sú zdrojom mnohých cenných živín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v procesoch, ktoré prebiehajú v našom tele. Tieto plody nám dodajú vitamíny C, E, B6 a kyselinu listovú.
Okrem toho jablká obsahujú:
- Diétnu vlákninu – má pozitívny vplyv na trávenie, pomáha udržiavať normálnu telesnú hmotnosť a navyše reguluje hladinu cukru v krvi.
- Minerály – jablká obsahujú draslík, vápnik, horčík, mangán a meď.
- Polyfenoly – to sú bioaktívne látky, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti a pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi.
Ako jablká ovplyvňujú naše zdravie?
Zahrnutie jabĺk do vašej každodennej stravy môže mať pozitívny vplyv na naše telo. V prvom rade ich konzumácia prispieva k prevencii chorôb, vrátane cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Okrem toho stojí za zmienku, že vitamín C obsiahnutý v jablkách ovplyvňuje imunitný systém a podporuje organizmus pri boji s infekciami.
Navyše živiny ako vitamín B6 a kyselina listová výrazne ovplyvňujú fungovanie nervového systému. Konzumácia jabĺk tiež prispieva k lepšiemu tráveniu a zlepšuje zdravie tráviaceho systému.
Pravidelná konzumácia jabĺk môže tiež prospieť zdraviu vášho srdca a obehového systému. Polyfenoly obsiahnuté v ovocí pomáhajú znižovať oxidačný stres, znižujú krvný tlak a zlepšujú hladinu lipidov v krvi.
Môžu sa jablká jesť večer?
Často sa hovorí, že pre obsah jednoduchých cukrov by sa ovocie nemalo jesť večer. Pre úplne zdravých ľudí však neexistujú žiadne vedecké dôkazy na podporu takýchto obmedzení. To znamená, že v praxi sa ovocie môže konzumovať kedykoľvek.
Ľudia s cukrovkou by samozrejme mali kontrolovať množstvo ovocia, ktoré jedia. Dobrou správou pre nich bude určite fakt, že jablká majú nízky glykemický index, čo znamená, že nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny glukózy v krvi.
Kontraindikácie konzumácie jabĺk. Kto by ich mal vylúčiť zo stravy?
Aj keď sú jablká veľmi zdravé ovocie, nemôže ich jesť každý. Zákaz sa týka ľudí alergických na peľ brezy, u ktorých môže vzniknúť skrížená alergia na jablká. Medzi príznaky orálnej alergie patrí svrbenie v ústach a hrdle, angioedém a chrapot, ktoré sa objavujú po konzumácii tohto ovocia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Smrdí a nechutí, ale funguje! Ako sa robí cibuľový sirup? Osvedčený patent od starých mám
14-ročný chlapec vynašiel mydlo, ktoré lieči rakovinu kože. Stojí to len 50 centov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.