Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie, Životný štýl,

Zlodeji vitamínov. Zoznam najhorších výživových kombinácií

18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio). Zelenina a ovocie by mali byť hlavnou súčasťou nášho jedálnička. Ukazuje sa, že v niektorých prípadoch ani to nemusí stačiť. Je dobré...

18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).

Zelenina a ovocie by mali byť hlavnou súčasťou nášho jedálnička. Ukazuje sa, že v niektorých prípadoch ani to nemusí stačiť. Je dobré si uvedomiť, ktoré druhy zeleniny by sa nemali navzájom kombinovať. Mimoriadne dôležitá je aj správna príprava. Zistite, ako ich variť, aby ste sa uistili, že pri tom nestratíte cenné vitamíny a živiny.

Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Zelenina a ovocie sú zdrojom vitamínov a cenných minerálov. Aby sme však pri varení nestratili väčšinu z nich, musíme mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí. Zistite, ako ničíme vitamíny a ako sa pred tým môžeme chrániť.

Čo ničí vitamíny?

Výskum ukázal, že neexistuje jediný správny spôsob prípravy zeleniny. Vplyvom tepelnej úpravy niektoré látky strácajú svoje vlastnosti a iné ich získavajú. Štúdia uskutočnená v Nemecku ukázala, že ľudia, ktorí jedia prevažne surovú zeleninu, prijímajú veľké množstvo betakaroténu, ale ich príjem lykopénu je podpriemerný.

Z toho vyplýva, že pri príprave ovocia a zeleniny neexistuje žiadne všeobecné pravidlo. Rôzne zlúčeniny sa strácajú za rôznych podmienok. Z tohto dôvodu je vhodné si uvedomiť, že zeleninu a ovocie by sme mali prijímať v rôznych formách pri každom jedle.

Aké vitamíny sa strácajú počas varenia?

Varenie negatívne ovplyvňuje vitamíny rozpustné vo vode. Pri tomto procese trpia najmä vitamín C a vitamíny skupiny B a polyfenoly. Dobrým príkladom je konzervovaný hrášok a mrkva. Táto zelenina obsahuje až o 85-95 % menej vitamínu C ako jej surová forma. Dobre to ilustruje aj príklad špenátu. Ten pri tepelnej úprave stráca až 75 percent svojho obsahu vitamínu C.

V prípade zeleniny obsahujúcej lykopén, ako sú paradajky, má však teplota priaznivý účinok. Umožňuje lykopénu uniknúť a naše telo ho dokáže absorbovať vo väčšom množstve. Preto nájdete viac tejto cennej látky v kečupe ako v surovej paradajke.

Vitamíny a látky rozpustné v tukoch sú odolné voči vareniu. Patria sem vitamíny A, D, E a K, ako aj karotenoidy. V prípade cukety alebo brokolice sa varenie môže tiež ukázať ako priaznivejšia forma spracovania.

Ako pečenie ovplyvňuje obsah vitamínov?

Pri pečení trpia zlúčeniny, ktoré sa pri vysokých teplotách rozkladajú. Patrí medzi ne vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B, ako aj draslík a kyselina listová. Napriek tomu je úbytok týchto látok počas pečenia relatívne malý.

Pri pečení sa riaďte zásadou, že čím dlhší je proces, tým viac živín sa stratí.

Ničia metódy spracovania zeleniny vitamíny?

Najhorším spôsobom spracovania zeleniny je vyprážanie. Zelenina nielenže stráca svoje vlastnosti, ale absorbuje aj tuk, ktorý výrazne zvyšuje jej kalorickú hodnotu a sťažuje jej trávenie. Okrem toho použitie nevhodného oleja s vysokým bodom zadymenia môže mať za následok, že pokrmy budú obsahovať nezdravé zlúčeniny, ktoré sú produktom vyprážania.

Výhodným spôsobom prípravy zeleniny je varenie v pare. V priemere sa týmto procesom nestratí viac ako 15 % vitamínov.

Ukázalo sa, že mikrovlnná rúra má len malý vplyv na stratu výživových látok v potravinách. Podľa štúdie z roku 2007 zelenina, ktorá sa v nej pripravuje, stráca len do 10 % svojej výživovej hodnoty.

Ako vplýva mrazenie na ovocie a zeleninu?

Málokto si uvedomuje, že mrazenie môže negatívne ovplyvniť aj živiny obsiahnuté v ovocí a zelenine. Najcitlivejšie sú naň antokyány, ktoré patria medzi flavonoidy. Čím dlhšie skladujeme produkty v mrazničke, tým menšiu výživovú hodnotu majú. Po šesťmesačnom skladovaní mrazených potravín sa stráca až 50 % obsahu vitamínu C.

Zlodeji vitamínov alebo najhoršie kombinácie potravín

Kombinácia rôznych potravín nám v niektorých prípadoch nemôže priniesť zamýšľané výhody. Často sa stáva, že zle skombinovaná zelenina môže telu sťažiť vstrebávanie látok, ktoré obsahuje. Okrem toho môžu kombinácie niektorých živín spôsobiť tráviace problémy a iné gastrointestinálne ťažkosti.

Tu je zoznam najčastejších nepriaznivých kombinácií potravín:

  • ružičkový kel, karfiol, brokolica, kel, kapusta a morské ryby
  • čerstvé paradajky a uhorky
  • biely syr a paradajky
  • rastlinné oleje a tučné ryby (sleď, makrela, losos, sardinky)
  • mäso a zemiaky
  • červené mäso a víno

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Smrdí a nechutí, ale funguje! Ako sa robí cibuľový sirup? Osvedčený patent od starých mám

Tri prípravky na nedostatky. Rýchle doplnenie zásob v tele


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to skutočný poklad pre zdravie a krásu. Tento olej sa oplatí mať vo svojej kuchyni

10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Halil ibrahim mescioglu). Svetlicový alebo saflorový olej je prírodný rastlinný olej lisovaný zo semien svetlice farbiarskej. Je cenený v…

Pridávam ocot do kávy, ale nepijem ju. Je to najlepší čistiaci prostriedok, aký som kedy mala

10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Cavan-Images). Hľadáte účinný a ekologický spôsob, ako sa zbaviť mastných škvŕn v kuchyni? Zabudnite na drahé chemické prípravky! Táto…

Tri návyky, ktoré vás oberajú o šťastie. Ako prestať byť svojím vlastným nepriateľom.

10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo). Podceňovanie toho, čo máme, a zameriavanie sa na ťažko dosiahnuteľné ciele sú hlavnými zdrojmi frustrácie a nedostatočného…

Vyzerá ako zázvor, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy. Veľa ľudí sa od neho drží ďalej. Je to škoda

10.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chatham172). Hoci vyzerá ako zázvor, táto zelenina zo Severnej Ameriky chutí úplne inak a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov…

Zabudnutá polievka, ktorá pomohla schudnúť mnohým ženám. Jedzte a zdravo schudnite

10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandar Todorovic). Táto polievka je veľmi chutné a aromatické jedlo, ktoré sa pripravuje rýchlo a jednoducho. Je základom redukčnej…

Auto Trendy

Land Cruiser: Ikona medzi autami a zlodejmi!

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Toyota Land Cruiser, neporaziteľný kráľ SUV segmentu, sa okrem obľúbenosti medzi vodičmi stal aj najväčším lákadlom pre zlodejov. V Japonsku je už štvrtý rok po…

Odtrhnutý od reality: Schäfer a jeho ďalšia elektrická fantázia Volkswagenu

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Thomas Schäfer, šéf Volkswagenu, opäť raz ukázal, že jeho vyjadrenia o budúcnosti áut majú s realitou spoločného len veľmi málo. Pri prezentácii nového modelu ID.Every1…

Lacný elektromobil od VW? Ani za cenu Fabie sa v Číne nepredáva!

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Volkswagen zúfalo skúša preraziť na čínskom trhu. Svoje kľúčové elektrické vozidlo ID.3 ponúka miestnym zákazníkom za cenu, ktorá by u nás zodpovedala novému hatchbacku nižšej…

Najškaredšie autá histórie: Keď dizajnéri zaspali alebo prehnali kreativitu

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Nie každé auto sa môže pýšiť elegantným dizajnom a športovou siluetou. Niektoré vozidlá sa do automobilovej histórie zapísali práve svojím kontroverzným až odpudivým vzhľadom. Od…

Šéf zavelí, auto poslúcha! Nová technológia, ktorá rozdeľuje vodičov

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Znie to ako zo sci-fi filmu, ale je to realita. Ford Pro prichádza s novou technológiou, ktorá umožňuje zamestnávateľovi kontrolovať, ako rýchlo pôjdete a ako…

Preikestolen: Adrenalínový raj nad nórskymi fjordmi, ktorý musíte zažiť

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Prechádzať sa po okraji prírodného zázraku, kde sa pod vami otvára 604-metrová priepast vedúca priamo do fjordu, nie je pre slabé povahy. Preikestolen, známy aj…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov