21.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jantanee Boonkhaw).
Dračie ovocie, jahodová hruška alebo pitaya. Toľko názvov na opis jedného ovocia, ktoré pravdepodobne nebude predmetom túžby, hoci by ste ho mali aspoň raz ochutnať. Nie každému môže jeho chuť hneď chutiť, ale netreba sa nechať odradiť. Prečo? Pretože pitaya ponúka mnoho cenných živín, ktoré pre naše zdravie môžu byť veľmi užitočné. Všetko, čo ste o pitayi nevedeli, nájdete nižšie.
Dračie ovocie? Odkiaľ pochádza?
Dračie ovocie alebo pitaya sa k nám dostalo spoza oceánu, presnejšie z Mexika. Rastie na kaktuse, ktorý kvitne len v noci, preto sa táto rastlina často nazýva „mesačný kvet“. Treba povedať, že pitaya má dosť zvláštny vzhľad: zvyčajne má ružovú šupku a lemovanie, ktoré môže skutočne pripomínať zvieracie šupiny. Keď ju rozkrojíte, uvidíte dužinu, ktorá je zvyčajne biela a obsahuje veľa malých čiernych semienok. Ako pitaya chutí? Mnohí ľudia cítia sladkosť kombinovanú s náznakom kyslosti, ktorá zvyčajne pripomína kombináciu melónu a kivi. Na druhej strane sú aj takí, ktorí cítia len nevýraznú a fádnu príchuť.
Pitaya skrýva cenné ingrediencie? Zistíme, ktoré
Pitaya je síce čisto konzumná zaujímavosť, ale ak nás nepresvedčí chuť, stojí za to pozrieť sa na to, čo ponúka. Ukazuje sa, že pomerne veľa. Začnime vitamínmi: je pokladnicou vitamínu C a vitamínu A. Ten prvý má obrovský prínos v oblasti imunity, ale jeho pôsobenie sa neobmedzuje len na potenciálnu ochranu pred infekciami alebo rýchlejšiu regeneráciu. Kyselina askorbová alebo vitamín C tiež utesňuje cievy, čo sa prejavuje normalizáciou krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Okrem toho táto látka stimuluje telo k syntéze kolagénu, čo sa prejavuje v lepšom a mladšom vzhľade.
V pitayi sa nachádza aj vitamín A, ktorý prospieva stavu pokožky, vlasov a nechtov. Je tiež silným antioxidantom, ktorý dokáže chrániť pred chorobami a odstraňovať voľné radikály a toxíny, ktoré sa držia v našom tele. Netreba zabúdať ani na minerálne látky, ako sú vápnik, železo a fosfor. V balíčku zabezpečujú dobrý stav kostí a zubov a pomáhajú tiež predchádzať anémii.
Jedzte pitayu a podporíte svoje srdce
Vitamíny a minerály nie sú všetko, čo sa v dračom ovocí nachádza. Je tiež zdrojom nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6, ktoré majú priaznivý vplyv na stav srdca ako nič iné. Práve tie pomáhajú znižovať hladinu takzvaného zlého cholesterolu, ktorý podporuje srdcovo-cievne ochorenia: infarkt a mŕtvicu. Okrem toho konzumácia pitaya môže zlepšiť fungovanie nervového systému: stimulovať činnosť mozgu, zlepšiť pamäť a koncentráciu a zmierniť účinky chronického stresu.
Nesmieme zabúdať na vlákninu. Táto látka sa nie nadarmo nazýva spojencom čriev, pretože aktívne podporuje ich činnosť: pomáha im pri čistení, stimuluje ich činnosť a podporuje aj bakteriálnu mikroflóru, čo sa prejavuje napríklad v lepšej imunite. Vláknina v pitayi poskytuje pocit sýtosti, čo nás zasa odradí od maškrtenia medzi jedlami.
Stojí za to zvyknúť si na anglický názov ovocia: dragon fruit. Prečo? Pretože je bežnou zložkou kozmetických prípravkov, ktoré zlepšujú stav pokožky, podporujú jej regeneráciu a môžu tiež chrániť pred rýchlejším starnutím tkanív.
Ako jesť pitayu?
Ak niekoho zaujíma, ako jesť pitayu, odpovedáme. Tohto – na prvý pohľad – bizarného ovocia sa nemusíte báť: stačí ho rozrezať na polovicu a zjesť dužinu vo vnútri. Samozrejme, nemusíte sa obmedzovať, pretože pitaya sa dá jesť ako prísada do šalátov, smoothies a iných dezertov. V tom, ako môžete dračie ovocie konzumovať, vás obmedzuje len jedna vec, a to vaša fantázia – možno vás bude lákať, aby ste si z neho sami pripravili ovocný šalát alebo výživnú penu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kupujete mozzarellu? Prestaňte preplácať. Vyrobte si ju doma a len z troch ingrediencií
Tri prípravky na nedostatky. Rýchle doplnenie zásob v tele
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.