22.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
Nikoho netreba presviedčať, že mrkva je zdravá. Konzumujeme ju vo forme štiav, varenú, pečenú a dokonca aj vo forme koláčov. Je tiež skvelou prísadou do polievok a omáčok. Dnes vám predstavíme recept na najlepší mrkvový šalát. Dve nezvyčajné prísady mu dodajú jedinečnú chuť.
Vlastnosti mrkvy
Mrkva obsahuje veľa vitamínov vrátane betakaroténu. Zložky v nej majú vplyv na vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. Vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo a meď podporujú našu imunitu a pomáhajú predchádzať anémii. Obsah vlákniny v mrkve podporuje tráviaci systém a pomáha tým, ktorí chcú schudnúť.
Surová mrkva má viac vitamínov ako tepelne upravená. Je však vhodné jesť ju spolu s tukom, ktorý napomáha vstrebávaniu niektorých vitamínov. Preto je mrkvový šalát zdravým a chutným doplnkom jedál na večeru. A čo je najdôležitejšie, dá sa pripravovať počas celej jesene a zimy, keď je čerstvá zelenina ťažko dostupná.
Najlepší mrkvový šalát
Základom mrkvového šalátu je, samozrejme, strúhaná mrkva. Tajomstvo však spočíva v prísadách, ktorými ju spestríte. Ak chcete pripraviť najlepší mrkvový šalát, pripravte si:
- 3-4 mrkvy
- 5 vajec
- 2 PL hustého bieleho jogurtu
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Vajíčka uvarte natvrdo a postrúhajte ich alebo nakrájajte. Cesnak pretlačte cez lis, pridajte ho do jogurtu a všetko zmiešajte spolu s mrkvou a vajíčkami. Nakoniec mrkvový šalát ochuťte korením a soľou. Môžete ho podávať ako prílohu k vyprážaným alebo duseným mäsovým pokrmom. Je vhodný aj pre vegetariánsku stravu.
Čo možno pridať do mrkvového šalátu?
Mrkvový šalát sa dá pripraviť v mnohých verziách. Takto sa nikdy nebudete nudiť. Ak chcete sýtejšiu verziu, môžete k nastrúhanej mrkve pridať majonézu alebo kyslú smotanu. Dobre tu poslúži aj pridanie ochutených olejov alebo pár kvapiek sójovej omáčky.
K tejto zelenine sa hodia aj strúhané jablká, ananás, broskyne alebo mandarínky. Kto má rád orechy, môže ich pridať do mrkvového šalátu. Milovníci pikantnejších chutí by mali vyskúšať verziu so zázvorom, koriandrom alebo chrenom. Nasekané orechy a citrónová šťava dodajú nášmu šalátu zaujímavý nádych.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pri príprave placiek nesiahajte po zemiakoch, poznáme lepšiu zeleninu. Sú chrumkavejšie a chutnejšie
Nie je to výmysel odborníkov na výživu. Tu sú dôvody, prečo siahnuť po keli častejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.