Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Záhrada,

Rastliny v kvetináčoch pre každého. Jednoduché na pestovanie, ale nápadné

23.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/suttirat wiriyanon). Kaktusy sú veľmi obľúbené, hoci majú tŕne a môžu silno pichať. Tajomstvo ich úspechu však spočíva v ich veľkej odolnosti. Záujemcovia si...

23.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/suttirat wiriyanon).

Kaktusy sú veľmi obľúbené, hoci majú tŕne a môžu silno pichať. Tajomstvo ich úspechu však spočíva v ich veľkej odolnosti. Záujemcovia si môžu vybrať zo širokej škály druhov, z ktorých niektoré sú aj veľmi atraktívne. Ako pestovať kaktusy a prečo sa to oplatí? Ktoré kvitnúce kaktusy poznáme? Tu sú všetky tajomstvá týchto zaujímavých rastlín.

Foto: shutterstock/suttirat wiriyanon

Kaktusy sa považujú za ľahko pestovateľné, odolné a nenáročné rastliny. Z tohto dôvodu sa odporúčajú pre zabúdavých a zaneprázdnených ľudí. Kaktusovité (Cactaceae) sú čeľaďou stonkových sukulentov z radu kaktusovité, ktoré pochádzajú z amerických kontinentov a vyskytujú sa najmä tam. V pestovaní ich však možno nájsť v mnohých domácnostiach a v mnohých odrodách. Čo sa oplatí o nich vedieť a ako sa o ne starať? Tu je niekoľko tipov.

Domáce kaktusy – charakteristické vlastnosti

Kaktusy v kvetináčoch majú zvyčajne hrubý, šťavnatý stonok, v ktorého drobivých tkanivách sa uchováva voda. Stonky sú navyše pokryté hrubou kutikulou, ktorá zabraňuje odparovaniu. Nemajú ani typické listy, cez ktoré by sa voda mohla odparovať – zvyčajne totiž vytvárajú šupiny alebo cípy. Kaktusy sú stonkové sukulenty, ktoré sú prispôsobené životu v podmienkach obmedzenej dostupnosti vody. Vďaka tomu dokážu veľmi dobre odolávať aj dlhotrvajúcim suchám.

Sú k dispozícii v mnohých variantoch, ktoré sa líšia vzhľadom a tvarom. Môžu rásť v samostatných kvetináčoch, ale aj v skupinách. Je dobré vedieť, že rastú pomerne pomaly a nemajú vysoké nároky na pestovanie, aj keď, samozrejme, je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel, aby zdravo rástli a pekne vyzerali.

Kaktusy – pestovanie a starostlivosť

Kaktusy majú špecifické požiadavky na pestovanie, ale sú aj veľmi odolné. Dokážu si poradiť aj v nepriaznivých podmienkach, ale je lepšie sa o rastliny, ktoré máte, riadne starať a ošetrovať ich spôsobom, ktorý im vyhovuje.

Čo potrebujú kaktusy?

  • potrebujú svetlé, slnečné miesto najmä od jari do jesene. Príliš málo svetla môže okrem iného spôsobiť deformáciu ich stoniek alebo tŕňov. V zime je pre nich najlepšie, keď upadnú do pokoja.
  • zalievanie kaktusov nemusí byť časté, ale malo by byť výdatnénajmä skoro na jar a začiatkom leta, keď sa objavujú nové výhonky. Rastliny možno kropiť aj v horúcom počasí. Treba mať na pamäti, že v zime by mali prejsť do vegetačného pokoja, odísť na chladnejšie miesto (8 až 10 stupňov Celzia) a zalievať raz týždenne alebo dokonca raz za 10 dní.
  • presádzanie kaktusov by sa malo vykonávať v apríli alebo v máji.
  • pokiaľ ide o hnojenie kaktusov, tie rastliny, ktoré rastú v humusovej pôde bohatej na živiny, ho v zásade nepotrebujú. Ak rastú v chudobnej pôde, hnojte ich maximálne raz za mesiac zriedeným minerálnym hnojivom.

Kaktusy uprednostňujú špeciálne zmesi pôdy prispôsobené ich požiadavkám. Hotová zemina pre kaktusy je k dispozícii v záhradkárskych predajniach alebo v obchodoch pre domácich majstrov. Je však dobré vedieť, že substrát pre nich môžeme pripraviť aj sami. Ako na to? Zmiešame 3 diely záhradníckej zeminy, 1 diel rašelinovej zeminy a 1 diel piesku.

Foto: shutterstock/Dragana Gordic

Existuje aj druhý recept na kaktusovú zeminu, ktorá sa odporúča najmä pre opuncie a cereusy. Na jej prípravu budeme potrebovať:

  • 2-3 diely rašeliny,
  • 2 diely hnojovice,
  • 1,5 dielu piesku,
  • 1,5 dielu tehlového balastu,
  • 1 diel rašelinovej pôdy.

Zmes pre druhy, ktoré prirodzene rastú v lesoch, je lepšie pripraviť z 3 dielov listovej a kompostovej zeminy a 1 dielu piesku. Zeminu pre kaktusy je najlepšie vymieňať každé 2 – 3 roky.

Kvitnúce kaktusy – odolné a nápadné

Medzi mimoriadne pôsobivé rastliny patria kvitnúce kaktusy. Pôsobia veľkolepým dojmom a sú vynikajúcou dekoráciou interiéru.

Ktoré kvitnúce kaktusy sú najobľúbenejšie a mimoriadne očarujúce? Patria medzi nich:

  • Cereus – najmä serpentín, ktorý kvitne v amarante a nádherný cereus s karmínovými kvetmi s modrým nádychom.
  • Echinocereus – vytvára krásne, veľké kvety a často kvitne v byte.
  • Zygocactus – známy aj ako vianočný kaktus alebo hrudkový kaktus. Svoje meno dostal podľa nezvyčajného zimného obdobia kvitnutia.

Ak chcete podporiť kvitnutie kaktusov, najlepšie je premiestniť ich na chladnejšie miesto. To by malo mať želaný účinok a pomôcť im vytvoriť kvety.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ak zanedbáte jednu vec, vianočný kaktus príde o všetky svoje kvety. Je to dôležité

Najlepší spôsob pre vianočné kaktusy – rýchlo rastú a bohato kvitnú. Stačia tabletky z lekárne


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako odstrániť zápach z posteľného prádla? Potrebujete dva produkty z kuchyne

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/triocean). Zápach posteľnej bielizne je niečo, čomu sa chce každý z nás vyhnúť. Spánok je totiž jedným z najdôležitejších…

Čo na suché ruky? Skúste prírodné prostriedky, ktoré robia zázraky

Ak sú vaše ruky počas jesene suché a drsné, určite vyskúšajte domáce prostriedky, ktoré vám pomôžu ich zregenerovať. Stačí niekoľko ingrediencií a vaša pokožka bude…

Pite ho na raňajky a schudnete. Zabudnete na maškrtenie a neustálu chuť na sladké

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova). V boji s nadbytočnými kilami je kľúčom k úspechu vyvážená strava a dávka zdravého pohybu. Niekedy však…

Tieto plody sú skutočnými kalorickými bombami. Sú „sladké ako cukrík“. S množstvom to radšej nepreháňajte

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksei Isachenko). Ovocie je zdrojom mnohých živín, vrátane: vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov. Niektoré z nich však obsahujú veľké…

Zbierajte na prechádzke a umiestnite pod hortenziu. Je to najlepšie jesenné hnojivo

20.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Evseyeva). Hortenzie sú krásne kvety, ale majú značné nároky na pôdu. Aby ich farebné gule kvetov zdobili záhradu…

Auto Trendy

Suzuki GSX-8R je motocykel, ktorý chcete vlastniť. Je to majster v každej kategórii

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na novom Suzuki GSX-8R som jazdil vo všetkých podmienkach: v meste, na ceste aj na okruhu. Som presvedčený, že je to najlepšia rozumná motorka, akú…

BMW uvádza na trh nový rad karbónového príslušenstva pre M5 Touring

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - BMW M5 Touring je možné vybaviť celým radom karbónových doplnkov. Ktoré položky si môžu zákazníci vybrať pre nové výkonné kombi.

Spoločnosť Ford uvádza na trh verziu pick-up Ranger s pohonom PHEV.

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Ford oficiálne predstavila novú hybridnú verziu pick-up Ranger. Nový variant PHEV dokáže na jedno nabitie prejsť viac ako 45 km.

Volkswagen predviedol novinky v oblasti dodávok. Transporter T7 rozvíri trh

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Výrobca z Wolfsburgu predstavil siedmu generáciu ikonickej dodávky. Nový Volkswagen Transporter T7 debutuje v niekoľkých karosárskych variantoch, niekoľkých verziách výbavy a so širokou škálou agregátov.…

Toyota Urban Cruiser: Všestranné hybridné SUV

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spomínate si na crossover, ktorý Toyota predávala pred rokmi? Teraz je to cenovo dostupné SUV. Toyota nemá núdzu o kompaktné vozidlá SUV. V skutočnosti má…

EÚ by mohla dokončiť clá na čínske elektromobily v septembri

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia by mohla hlasovať za dokončenie zdanenia elektromobilov vyrobených v Číne. Clá na elektrické vozidlá vyrobené v Číne by sa mohli zaviesť už v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov