23.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitry Kalinovsky).
Vavrín, známy ako bobkový list, je rastlina pôvodom zo Stredomoria. Vzhľadovo je pomerne nenápadná, ale získala si obľubu aj v tých najvzdialenejších kútoch sveta. Ako by sa s ním malo zaobchádzať v kuchyni, aby ste čo najlepšie využili jeho potenciál a zároveň nepoškodili svoje zdravie? Prečo nie je ponechanie bobkového listu v pokrme najlepším riešením? Poradíme vám.
Prečo by sa mal bobkový list z pokrmu odstrániť?
Gurmáni kapusty, duseného mäsa a iných jedál, v ktorých je bobkový list povinnou zložkou, už pravdepodobne viackrát vytiahli z misky polámané kúsky tohto korenia. Zvyčajne tomu nevenujeme pozornosť a reflexívne odložíme nájdený prídavok na okraj misy alebo taniera. Niektorí ľudia tvrdia, že éterické oleje obsiahnuté v bobkovom liste môžu byť pre človeka škodlivé. Nie je to však pravda.
Hoci štúdie preukázali, že látky obsiahnuté v korení škodia niektorým patogénom, bakteriálnym kmeňom a hubám, u ľudí nespôsobujú žiadne nepríjemné následky. Nič nebráni ich používaniu pri varení. Teoreticky sa môžu konzumovať celé, ale ich štruktúra je prekážkou. Aj po dlhšej tepelnej úprave zostávajú tuhé a ich ostré hrany nezmäknú. To znamená, že môžu poraniť vnútornú stranu úst a hrdla. Ak nechcete riskovať nepríjemnosti, je lepšie ich po skončení varenia z hrnca vybrať.
Ako používate korenie pri varení?
Bobkový list je korenie, ktoré sa objavuje v mnohých receptoch. Ich vlastnosti využíva nielen tradičná kuchyňa, ale ocenia ich aj moderné recepty. Ak sa po skončení varenia nechcete hrať na lovcov, jednoducho listy zviažte alebo ich uzavrite do malého gázového vrecúška. Takto si môžete byť istí, že v pokrme nezostane ani najmenší úlomok tvrdého bobkového listu.
Začínajúci kuchári, ktorí chcú naplno využiť potenciál bobkových listov bez toho, aby ich museli z pokrmov odstraňovať, sa rozhodnú ich rozdrviť. Drvenie korenia v mažiari nie je dobrý nápad. Týmto spôsobom sa stanú v pokrme prakticky neviditeľnými, takže stratíte možnosť ich vyloviť. Namiesto toho, aby ste si vychutnali chuť pripravovanej pochúťky, riskujete, že sa zadusíte. Najbezpečnejšie je vhadzovať ich na začiatku varenia a vybrať ich pred tým, ako chutný obsah hrnca položíte na tanier.
Potenciál bobkového listu pri varení
Použitie bobkového listu nie je novým objavom, pretože sa používa už celé stáročia. Bobkový list sa používa predovšetkým na zvýraznenie chuti. Už jeden kúsok môže jedlu dodať mierne pikantný nádych. Kuchári však odporúčajú, aby sa tento prídavok nenechával v pokrme príliš dlho. Časté a opakované zohrievanie zmení bobkový list na horký a nechutný pokrm.
Sušené listy sa pridávajú najmä do polievok. Ich sortiment je pomerne široký, pretože zahŕňa kapustnicu, kyslé polievky, hrachovú, fazuľovú polievku a dokonca aj vývar. Nemôžu chýbať pri úprave mäsa, marinovaní húb a zeleniny. Povinne sa niekoľko z nich pridáva do domácej paštéty, kapusty, hubových omáčok, pečienky a guláša. Bobkové listy tiež zvýrazňujú chuť rýb a morských plodov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Soľ od oka? Nič z toho. Držte sa pravidla „lyžice“ a vaša kyslá kapusta bude neskutočne chutná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.