23.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hazal Ak).
Korenie a bylinky fantasticky zvýrazňujú chuť rôznych jedál. Umožňujú pripraviť pokrmy na mnoho rôznych spôsobov a každý z nás má doma svoju vlastnú zbierku obľúbených prísad. Ako však spoznáte, že korenie už nie je vhodné na konzumáciu? Zistite, či nie je korenie po dátume spotreby.
Nemožno poprieť, že korenie je neoddeliteľnou súčasťou prípravy rôznych jedál. Často máme doma značné zásoby byliniek a iných aromatických prísad, ktoré pravidelne používame. Sú však koreniny, ktoré používame veľmi zriedkavo a potom sa môžeme čudovať, ako dlho zostanú čerstvé. Môže sa stať, že korenie je po dátume spotreby? Áno, ale iným spôsobom, ako si myslíme.
Môže byť korenie po dátume spotreby? Zistite, ako dlho sa môže skladovať
Korenia sú práškové, sušené výrobky, ktoré majú na obale naozaj dlhú trvanlivosť. To všetko preto, že sú veľmi trvanlivé a odolné voči skaze. Najkratšiu dobu skladovania majú sušené bylinky a pohybuje sa od jedného do troch rokov. Do tejto kategórie patrí okrem iného rozmarín, bazalka a tymián. Ďalšou skupinou je práškové korenie, ktorého trvanlivosť je dva až tri roky. Patrí sem chilli v prášku, mletá škorica a cesnak. Poslednou kategóriou korenín sú celé zrnká korenia, koriander a semienka horčice. Tie vydržia až štyri roky.
Môže platnosť korenia počas tohto obdobia vypršať? Samozrejme, ak sú nesprávne skladované. Plesne sa na výrobkoch tohto typu objavujú veľmi zriedkavo, ale ak si ich všimnete, musíte takéto korenie okamžite vyhodiť do koša. Ich trvanlivosť sa však zvyčajne líši od iných výrobkov. Najčastejšie jednoducho vyblednú a stratia všetku svoju chuť, farbu a vôňu. Nie sú potom nebezpečné pre zdravie, ale nemajú ani žiadne vlastnosti a stávajú sa nepoužiteľnými.
Ako skladujete otvorené korenie? Obľúbené nádoby na korenie nebudú dobrým riešením
Korenie by sa malo skladovať špecifickým spôsobom, aby zostalo dlho čerstvé a chutné. Krátko po otvorení je dobré ich riadne chrániť pred vetraním. Koreniny často sypeme do priehľadných sklenených nádob, čo je, žiaľ, chyba. Vyberajte si keramické alebo sklenené, ale nepriehľadné nádoby. Takto slnečné lúče neovplyvnia chuť a vôňu korenia. Prípadne môžete chrániť originálny obal, v ktorom ste korenie kúpili. Jednoducho ho zviažte gumičkou alebo špeciálnou sponou. Takto pripravené korenie by sa malo skladovať mimo dosahu zdrojov tepla, ako sú sporák, rúra a umývačka riadu. Lepšie je umiestniť ich do skrinky alebo zásuvky, kde nie je ani vlhkosť. Takto si zachovajú svoju farbu, chuť, vôňu a čerstvosť naozaj dlho a nebudú napadnuté plesňami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte štipku aromatického korenia. Jednoduchý recept na jesennú kávu je hitom
Balíček tohto korenia stojí pár drobných. Čaj z neho pomôže pri prechladnutí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.