24.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@40momtobe).
Nikdy nepodstúpila botox, mezoterapiu ani iné omladzujúce procedúry a vyzerá o desaťročia mladšie, ako v skutočnosti je. O tajomstvo svojho mladistvého vzhľadu sa 47-ročná mamička z TikToku podelila s tými, ktorí ju sledujú.
Robí to pravidelne. Jej obsah sa totiž zameriava najmä na zdravý prístup k starnutiu, holistickú starostlivosť o seba a rôzne zaujímavosti o zdraví a kráse. Vyšlo najavo, že 47-ročná žena zaradila do svojho jedálnička jedlo, ktoré podľa nej spomaľuje tvorbu vrások. Žena raz týždenne varí vývar z kostí, ktorý nazýva domáci elixír mladosti, a to z viacerých dôvodov.
Vývary pripravené z hydinových, jahňacích, hovädzích alebo rybích kostí sa konzumujú v mnohých kultúrach vrátane ázijskej a stredomorskej kuchyne. Vývar z kostí je zdrojom cenných živín, ale aby sa naplno využili jeho jedinečné vlastnosti, mal by sa variť. Prečo? Vtedy sa uvoľňujú zlúčeniny ako kolagén, ktorý pomáha tvorbe elastínu zodpovedného za mladistvosť pokožky. Ten má zásadný význam pre udržiavanie pokožky v dobrej kondícii, a tým aj pre redukciu príznakov starnutia, ako sú napríklad vrásky.
To však nie je všetko. Ako upozorňuje služba „Kód rovnováhy“, kolagén obsiahnutý vo vývare z kostí môže mať pozitívny vplyv aj na udržanie pružnosti kĺbov. Prolín a ďalšie aminokyseliny obsiahnuté v kolagéne zasa zvyšujú syntézu svalových bielkovín.
Kostný vývar ako osvedčený liek na vrásky?
Pravidelná konzumácia správne pripraveného vývaru z kostí z kvalitných surovín preto môže výrazne zlepšiť kvalitu našej pokožky, jej farbu a pružnosť. Vývar tiež podporuje detoxikáciu a má dobrý vplyv na činnosť čriev.
Žena z Tiktoku sa pochválila receptom na polievku, ktorú varí z kuracích kostí. – „Jedzte ju raz týždenne,“ odporučila 47-ročná žena. V popise k priloženému videu uviedla všetky ingrediencie. Základom vývaru, ktorý pripravuje raz týždenne, sú kuracie stehná – tri až maximálne šesť kusov.
Na začiatku kosti sú v studenej vode. Do vriacej polievky pridá dva balíčky daši – zmes práškových rýb, rias a morských rias, ktorá sa tradične používa v japonskej kuchyni. Polievka sa okrem iného dochucuje soľou. Je potrebné zdôrazniť, že polievka, ktorú pripravuje, pochádza striktne z ázijskej kuchyne, zatiaľ čo vývar z kostí sa dá pripraviť podľa želania s použitím úplne iných korenín.
„Varte približne dve hodiny, pridajte zeleninu a varte ďalšiu hodinu. Je to naozaj chutné.“
– dodala tiktokerka v popise.
Kostný vývar. Pomáha chrániť kĺby a črevá
O tom, že vývar z kostí môže byť prospešným doplnkom stravy, informoval pred časom aj portál Medical News Today. Živiny a minerály, ktoré sa uvoľňujú počas pomalého varenia z kostnej drene, môžu účinne podporiť naše zdravie, napríklad znížiť zápal čriev a chrániť kĺby.
Je však potrebné poznamenať, že tieto typy receptov – hoci nepochybne stoja za zaradenie do vášho jedálnička (ak nie ste vegán alebo vegetarián) – by sa nemali považovať za liek na všetky zdravotné problémy. Konzumácia konkrétneho výrobku nenahrádza každodenný zdravý životný štýl, dostatok spánku, vyváženú stravu atď. V prípade akýchkoľvek problémov by sa malo vždy v prvom rade obrátiť na lekára, teda konzultovať s odborníkom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.