25.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Hramova).
Čo pripraviť z ricotty? Tento jemný syr priamo zo slnečnej Sicílie sa hodí do dezertov aj slaných jedál. Jeho krémová konzistencia a mierne sladká chuť sa dokonale hodí k mnohým produktom, ktoré máme doma. Nechýbajú mu ani cenné živiny, takže stredomorský akcent vo vašom jedálničku v podobe syra ricotta vám prospeje v rôznych oblastiach.
Od jedálnička pastierov až po jedálniček aristokracie
V súčasnosti môžete nájsť mnoho spôsobov použitia syra ricotta. Skôr ako prejdeme ku kulinárskym experimentom, stojí za to dozvedieť sa niečo o jeho pôvode. Jeho kariéra sa začala na Sicílii v Taliansku. Spočiatku bola ricotta produktom dostupným pre pastierov, ktorí vyrábali syr. Mäkká špecialita nebola vhodná na prepravu ani na dlhé skladovanie, preto bola pomerne dlho známa len lokálne.
Postupom času sa však tento mäkký syr rozšíril a dostal sa aj na šľachtické stoly. Ako chutí ricotta? Vďaka svojej krémovej, ale zároveň mierne zrnitej štruktúre a jemnej, sladkej chuti dodá každodenným jedlám trochu znamenitosti.
Cenný doplnok stravy t.j. vlastnosti ricotty
Hoci sa syr ricotta spája najmä s potešením pre chuťové poháriky, kulinárska všestrannosť a chuť nie sú jeho jedinými výhodami. Tento výrobok je veľmi dobrým zdrojom plnohodnotných bielkovín, ktoré sú základným stavebným materiálom svalov.
Podporuje metabolické procesy a ako pokladnica vápnika posilňuje zuby a kosti. To je jednoznačné spojenie s týmto prvkom, ale je dôležité vedieť, že neostáva bez vplyvu na správnu kontraktilitu svalov, zrážanie krvi, vylučovanie hormónov a vedenie nervových impulzov.
V zložení syra ricotta nechýbajú ani vitamíny skupiny B. Riboflavín (vitamín B2) podporuje účinný metabolizmus, posilňuje imunitu a zrak. Vitamín B12 sa zasa podieľa na tvorbe červených krviniek a podporuje nervový a tráviaci systém.
Nedostatok sa môže prejaviť slabosťou, problémami so sústredením, závratmi, dýchavičnosťou alebo zrýchleným tepom.
Môže sa syr ricotta konzumovať pri diéte?
Pri redukčnej diéte nie je väčšina syrov na tanieri vítaná. Ako je na tom v tejto súvislosti pochúťka zo Sicílie? Má syr ricotta veľa kalórií? Máme dobrú správu – patrí medzi najmenej kalorické syry. V 100 gramoch obsahuje približne 160-170 kalórií. Pre porovnanie: rovnaké množstvo obľúbeného mascarpone obsahuje približne 400 kalórií.
Vzhľadom na to, že vitamíny obsiahnuté v ricotte podporujú metabolické procesy, je konzumácia syra s mierou povolená aj pri redukčnej diéte. Prítomnosť bielkovín z tohto hľadiska tiež pôsobí v jeho prospech – najmä ak stráženie taniera zahŕňa vykonávanie fyzickej aktivity.
Čo pripraviť z ricotty? Kulinárske inšpirácie
Pri raňajkách môžete tvaroh nahradiť ricottou. Nič vám nebráni dať si ju na sendvič s čerstvou zeleninou, ako sú reďkovky, uhorky a pažítka. Dávate prednosť sladkým raňajkám s ricottou? Sladké pečivo s talianskym syrom a sezónnym ovocím je výborným receptom na dobrý začiatok dňa.
Hľadáte nápad na obed? Majte ricottu po ruke, keď budete premýšľať, ako zahustiť polievku alebo omáčku bez múky. Jedlá budú dokonale krémové. Syr je ideálny do cestovinových jedál a šalátov. Vhodnou prílohou budú aj palacinky s parmskou šunkou a rukolou. Môžete ním spestriť aj domácu pizzu.
Ricotta do dezertov vám umožní pripraviť neuveriteľne krémové pochúťky. Kráľom sladkostí je tvarohový koláč z ricotty, ktorý zaujme svojou jemnosťou a nadýchanosťou. Nemáte čas na zložité pečenie, ale máte veľkú chuť na niečo sladké? Jednoduché ricottové palacinky uspokoja vaše chuťové poháriky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nazývajú ho „zdravší zemiak“. Pomáha chudnúť, znižuje hladinu cholesterolu, reguluje krvný tlak
Zalejte vriacou vodou a pite niekoľko lyžičiek denne. Bolesť v krku vyliečite za 3 dni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.