27.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Shashkina).
Keď si chcem pripraviť rýchlu večeru, vždy siahnem po tomto recepte. Príprava ingrediencií trvá len pár minút a o zvyšok sa postará rúra. S istotou môžem povedať, že takáto dávka vydrží dva dni, ale vďaka svojej chuti a vôni zmizne za pár okamihov.
Neustále vymýšľanie receptov na večeru sa môže časom stať únavným. Takisto nie vždy chceme jesť niečo, čo si vyžaduje veľa úsilia a prípravy. V takýchto situáciách prichádzajú na pomoc tieto recepty. Nielenže sú triviálne, ale sú aj chutné, čo nás ešte viac povzbudzuje k ich príprave.
Keď sa hovorí o zapekaných jedlách, zvyčajne máme na mysli tie, ktoré sa pripravujú z cestovín alebo klasických zemiakov. Tento sa od nich veľmi líši a tieto dve ingrediencie sú nahradené sladkými batátmi. Vďaka tomu, že naša voľba padla práve na ne, môžeme zažiť zaujímavú zmes chutí. Bataty v kombinácii s touto zeleninou vytvárajú jedlo, ku ktorému sa budete chcieť vracať.
Recept na batátový nákyp
Ingrediencie
- 2 veľké bataty,
- 2 cukety,
- 2 červené papriky,
- baklažán,
- cibuľa,
- 3 paradajky,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice olivového oleja,
- čajová lyžička sušeného oregana,
- 200 g strúhaného žltého syra,
- soľ,
- korenie.
Príprava
- Bataty ošúpeme a nakrájame na pomerne tenké plátky. Ak chcete, ošúpte aj cuketu, papriku, baklažán a cibuľu a potom ich nakrájajte na plátky alebo kocky.
- Paradajky opláchnite, vložte do misky a sparte vriacou vodou. Opatrne ošúpte šupku a tiež nakrájajte na menšie kúsky. Cesnak ošúpte a pretlačte cez lis.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Jemne smažte, kým nezhnedne.
- Po minúte pridajte baklažán, cuketu a papriku, premiešajte a niekoľko minút smažte.
- Nakoniec k orestovanej zelenine pridajte paradajky a posypte soľou, korením a oreganom. Premiešajte a varte ďalšie 3 minúty.
- Do rúry na pečenie vložte vrstvu batátov a navrch nalejte vyprážanú zeleninu. Navrch opäť navrstvite bataty a posypte nákyp strúhaným syrom.
- Misu vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 30 minút. Ak nechcete, aby syr príliš zhnedol, prikryte misu alobalom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiakové placky získajú novú chuť, ak zmeníte hlavnú ingredienciu. Sú s ňou stokrát lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.