26.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nehophoto).
Aký by mal byť ideálny piškótový koláč? Takýto koláč by mal byť predovšetkým nadýchaný. Navyše musí byť aj vlhký. Veď kto by chcel jesť suchý koláč alebo iný dezert, ktorý mu stojí v krku? Kľúčom k úspechu je správne namočenie. Likéry a čaj však odložte na poličku. Tento výrobok necháva konkurenciu za sebou.
V Nikarague vedia, čo je dobré. Piškótový dezert „tres leches“ (španielsky tri mlieka) je skutočným kráľom medzi miestnymi sladkosťami. S pomocou ľahko dostupných surovín si ho môžete pripraviť aj doma. Pre „tres leches“ je charakteristický mimoriadne vlhký a sladký piškótový koláč. Aká je tajná prísada, ktorá zabezpečuje tento efekt? Je to… kondenzované mlieko. Namočte do neho vrchnú časť koláča a efekt vás ohromí.
Ingrediencie:
- 6 vajec,
- 1 šálka múky,
- 1 šálka cukru,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- pol šálky mlieka,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 250 ml nesladeného kondenzovaného mlieka,
- 250 ml sladeného kondenzovaného mlieka,
- štipka soli,
- ovocie a šľahačka na ozdobu.
Piškótový koláč priamo z Latinskej Ameriky. Tento trik je účinný
- Oddeľte bielky od žĺtkov.
- Bielky vyšľahajte s trochou cukru do tuhej, ľahkej peny. Žĺtky postupne vyšľahajte so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom.
- Do žĺtkovej zmesi pridajte mlieko (obyčajné), preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ. Celú zmes premiešajte.
- Potom obe hmoty spojte a jemne premiešajte stierkou.
- Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie. Piškótový koláč pečte 30-35 minút (kým nie je suchý) pri teplote 180 stupňov Celzia.
- Medzitým nalejte sladené a nesladené kondenzované mlieko do jednej misy. Krátko a jemne ich premiešajte, kým sa oba produkty nespoja.
- Hotový piškótový koláč odložte na mriežku, aby vychladol.
- Vychladnutý piškótový koláč niekoľkokrát popichajte vidličkou a zalejte ho mliečnou zmesou. Koláč zabaľte do alobalu a dajte do chladničky na noc alebo na niekoľko hodín. Počas tejto doby piškótový koláč nasiakne a bude šialene vlhký.
Takto pripravený piškótový koláč po celonočnom spánku sa jednoducho zhora ozdobí hustou šľahačkou a čerstvým ovocím. Hoci celý dezert vyzerá pomerne banálne, jeho chuť je jednoducho nadpozemská. Každý gurmán bude nadšený. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hrsť tejto prísady zmení chuť klasického jablkového koláča. Babička ho vyskúša a je nadšená
Neobvyklá prísada do cheesecaku. Vychádza jemný a nadýchaný ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.