26.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto).
Varené zemiaky sú bežnou súčasťou tradičnej večere, ktorú si mnohé rodiny vychutnávajú každý víkend. Niekedy ich však pripravíte priveľa a pri opätovnom ohrievaní v rovnakej podobe už nie sú také chutné. Čo by ste s nimi mohli urobiť, aby neskončili v koši?
Niekedy sa stane, že pri príprave večere uvaríme príliš veľa zemiakov, ktoré potom často skončia v odpade. Namiesto plytvania potravinami, a teda aj peniazmi, ich môžete znovu použiť. Budú skvelým základom pre mnoho ďalších chutných jedál. Akých?
Čo pripraviť zo včerajších varených zemiakov? Recept na chutné predjedlo za pár minút
Ak vám po včerajšej večeri zostali varené zemiaky, môžete z nich vykúzliť ďalšie chutné a sýte jedlo. Pridajte k nim múku a vajce, dôkladne ich premieste a zo vzniknutého „cesta“ vytvarujte tenký valček. Potom ho nožom nakrájajte na asi 2 cm dlhé šikmé kúsky, jemne ich roztlačte a vhoďte do osolenej vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, vyberte ich z hrnca. Zemiakové knedličky sa môžu podávať na slano, napr. s omáčkou a mäsom, alebo na sladko s maslom a cukrom. Uvarené zemiaky sa môžu použiť aj na prípravu sliezskych knedlí alebo ako náplň do palaciniek.
Chutné občerstvenie na každý deň. Pripravené v priebehu okamihu
Ako si pripraviť rýchle a chutné občerstvenie alebo prílohu? Uvarené zemiaky nakrájajte na menšie kúsky, okoreňte podľa chuti (údená paprika, oregano, bazalka, cesnak, štipľavá paprika), vysypte na plech vystlaný papierom na pečenie, polejte olivovým olejom a zapečte v rúre. Nakoniec na vrch nastrúhame žltý syr. Podávajte s kečupom alebo inou obľúbenou omáčkou.
Chrumkavé a zlatisté placky zo včerajších zemiakov. Ako ich pripravujete?
Placky sú ďalším nápadom na chutné a rýchlo pripravené jedlo z vopred uvarených zemiakov. Okrem nich si pripravte aj tieto suroviny:
- 1 malá cibuľa
- 1 vajce
- 2-3 lyžice pšeničnej múky
- soľ
- korenie
- olej na vyprážanie
Zemiaky pretlačte alebo nastrúhajte, cibuľu opražte na panvici a potom obe zeleniny spojte. Rozklepnite do nich jedno vajce, pridajte múku a korenie a dôkladne premiešajte. Z cesta v rukách vytvarujte placku a smažte ju na rozohriatej panvici, kým nezhnedne z oboch strán. Podávame podľa chuti – s duseným mäsom, smotanou alebo cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiaky som prestala variť vo vode. Našiel som chutnejší spôsob. Rodina je do nich blázon
Ak použijete túto zeleninu, placky budú chutnejšie ako zemiakové. Najlepšie chutia s domácou omáčkou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.