27.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova).
Odstraňujú z čriev nečistoty, dodávajú pocit sýtosti, podporujú činnosť srdca, regulujú krvný tlak, znižujú hladinu zlého cholesterolu a posilňujú imunitný systém. Sú ideálnou zásobou na zimu – nakladané paradajky.
Nakladané paradajky: vlastnosti
Nakladané paradajky v zime budú pre nás bohatým zdrojom vitamínov: A, E, C, K a vitamínov skupiny B. Obsahujú tiež horčík, železo, vápnik, kyselinu mliečnu a vlákninu.
Nakladané paradajky sú bohatým zdrojom vitamínov a makroživín nevyhnutných pre správne fungovanie nášho tela. Vďaka nim podporíme činnosť kardiovaskulárneho systému a predídeme kardiologickým problémom. Nakladané paradajky tiež pomôžu regulovať krvný tlak. Paradajkové zaváraniny pomôžu imunitnému systému a ochránia pred prechladnutím.
Nakladané paradajky, bohaté na vlákninu, vám poskytnú pocit sýtosti, vďaka čomu ľahšie potlačíte hlad a zbavíte sa príloh a žemlí. Nakladané paradajky tiež regulujú vstrebávanie cukru do krvi. Paradajkové zaváraniny pôsobia na črevá ako metla – účinne odstraňujú nánosy. Nakladané paradajky sa odporúčajú aj pri vysokom cholesterole, ich pravidelná konzumácia nás môže ochrániť pred aterosklerózou a mozgovou príhodou.
Nakladané paradajky: recept
Ingrediencie:
- 1 kg malých paradajok
- 1 liter vody
- 2 lyžice octu
- 0,5 lyžičky soli
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- niekoľko zrniek korenia
- zväzok kôpru
V hrnci zvarte vodu so soľou a bobkovým listom. Medzitým umyte paradajky, ošúpte a nakrájajte cesnak na štvrtiny. Do nádoby navrstvite paradajky, cesnak, kôpor a korenie. Zeleninu zalejte vriacou vodou. Poháre pevne uzavrite a otočte hore dnom. Po niekoľkých hodinách premiestnite poháre do chladnej a tmavej miestnosti. Po niekoľkých týždňoch sú nakladané paradajky pripravené na konzumáciu.
V hrnci zvarte vodu, ocot, soľ a bobkový list. Medzitým umyte paradajky, ošúpte a nakrájajte cesnak na štvrtiny. Do nádoby navrstvite paradajky, cesnak, kôpor a korenie. Zeleninu zalejte vriacou vodou. Poháre pevne uzavrite a otočte hore dnom. Po niekoľkých hodinách premiestnite poháre do chladnej a tmavej miestnosti. Po niekoľkých týždňoch sú nakladané paradajky pripravené na konzumáciu.
Nakladané paradajky: ako ich jesť?
Milovníci nakladaných paradajok ich jedia samostatne ako občerstvenie, na sendvičoch alebo ako prílohu k obedu. Nakladané paradajky budú skvelým doplnkom šalátov. Nakladané paradajky sú tiež skvelým základom na paradajkovú polievku alebo omáčky. Možno ich použiť ako základ pre domácu paštétu, sendvičovú pastu alebo zeleninové koktaily.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší mrkvový šalát. Vďaka dvom ďalším prísadám zmizne z taniera v okamihu
Paradajková polievka mi už nepripadá príliš kyslá. Dávam štipku do hrnca a vy začnete tiež
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.