27.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cesarz).
Vianoce nie sú len čarovným časom zmierenia, rodinných stretnutí a výmeny darčekov. Je to aj čas, keď si môžeme pohostiť svoje brušká a chuťové bunky domácimi špecialitami. Rozhodnite sa pre tradíciu a tento rok pripravte vynikajúci koláč obalený v maku. Nevoľte však jednoduchú cestu a pripravte si makovú zmes od základu.
Do Vianoc zostáva už len niekoľko týždňov, ale najväčší gurmáni už myslia na vynikajúce domáce koláče, ktoré sa objavia na štedrovečernom stole. Počas tohto obdobia sa oplatí odložiť počítanie kalórií bokom a vychutnať si chuť vianočných dobrôt. Zavinutý makový koláč rozhodne patrí k tým špecialitám, ktoré síce chutia každému, ale ich príprava sa zdá byť náročná. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. V tomto článku sa dozviete, ako krok za krokom pripraviť dokonalý vianočný makový koláč.
Ingrediencie na kysnuté cesto
- 3 šálky pšeničnej múky,
- 1 šálka mlieka,
- 45 g čerstvého droždia,
- 150 g masla,
- 6 žĺtkov,
- 6 polievkových lyžíc cukru,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- 2 PL čistej vodky,
- 1 PL oleja,
- štipka soli.
Ingrediencie na makovú náplň
- 500 g maku,
- 250 g bieleho cukru,
- 1 PL obľúbeného medu,
- 100 g hrozienok,
- dve hrste vlašských orechov,
- 2 PL masla,
- kandizovaná pomarančová kôra,*
- škorica*.
* – ľubovoľné množstvo.
Niet nad domáci makový koláč. Zabaľte plnku do pečiva a vychutnajte si chuť sviatkov
- Droždie rozdrobte v prstoch, prisypte lyžicu cukru a trochu teplého mlieka. Kvások premiešajte a odložte na teplé miesto asi na štvrť hodiny.
- Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte žĺtky, zvyšok mlieka a cukru, vanilkový cukor, štipku soli a vodku. Nakoniec pridajte mäkké maslo a dôkladne vymiešajte.
- Do vykysnutého cesta vlejte kvások a opäť mieste, kým sa nevytvorí hladká guľa. Ak sa cesto príliš lepí, pridajte trochu múky.
- Cesto zabaľte do utierky a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 60 minút.
- Mak zalejte vriacou vodou, sceďte a dvakrát pomeľte. Potom ho preložte do misy.
- K maku pridajte nasekané orechy, hrozienka (ktoré ste predtým mohli namočiť do alkoholu), pomarančovú kôru a škoricu. Všetko spolu premiešajte.
- V hrnci rozpustite maslo spolu s medom a cukrom.
- Sladkú zmes nalejte na mak a orechy. Maková náplň by mala byť veľmi vlhká.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti a každú z nich rozvaľkajte na obdĺžnikové placky.
- Každý plát potrite makovou náplňou a zrolujte. Každú rolku zabaľte do vymasteného papiera na pečenie, aby cesto získalo krásny tvar.
Obalený makový koláč sa jednoducho pečie 40 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Upečený koláč nechajte vychladnúť a potom ho môžete ozdobiť. Tradične sa koláč poleje polevou a ozdobí orechmi alebo kandizovanou pomarančovou kôrou. Nech si vyberiete ktorúkoľvek možnosť, makový koláč bude vlhký a neskutočne chutný. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmena jednej prísady v jablkovom koláči dokáže zázraky. Mňam!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.