28.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Felicity Tai).
Papier na pečenie je jedným z tých vynálezov, ktoré by sa mali stať povinnou výbavou každej kuchyne. Kým však nebudeme vedieť, ako ho správne používať. Jednoduchá chyba vás totiž môže vyjsť draho a výrazne sa podpísať na vašom zdraví. Majte to na pamäti pri svojom ďalšom kuchynskom dobrodružstve.
Papier na pečenie raz a navždy dá zbohom nášmu zvyku vymazať plech tukom a postupne ho posypať strúhankou alebo maslom. Takisto už nemusíme drhnúť pripálené plechy, ako to okrem iného museli robiť naše babičky, ani sa trápiť, či sa koláč tak prilepil k plechu, že sa nedá vytiahnuť.
Papier na pečenie by sa preto mal stať trvalou súčasťou každej kuchyne. Veľmi uľahčuje prípravu mnohých jedál a dezertov a šetrí veľa času. Časom sa vďaka nemu stane príprava jedál skutočným potešením. Za predpokladu, že ho budeme vedieť správne používať.
Táto chyba sa môže odraziť na vašom zdraví. Venujte pozornosť obalu
Pred prípravou koláča alebo dezertu sa oplatí pozorne si prezrieť obal papiera na pečenie. Nájdete v ňom totiž odporúčania výrobcu, ktorých dodržiavanie môže byť pre vaše zdravie veľmi prospešné.
Podľa nemeckého portálu PraxisVita papier na pečenie vďačí za svoju tepelnú odolnosť špeciálnej vrstve, ktorá zabraňuje jeho rozkladu. Pri jeho výrobe sa však „používajú zložky, ktoré sú toxické a pri nesprávnom používaní môžu byť pre organizmus škodlivé“.
Papier na pečenie totiž obsahuje silikón (syntetickú látku obsahujúcu atómy kremíka) a guilón, ktorý sa skladá z tuku a chrómových solí. Ak sa teplota pečenia nastaví nesprávne, t. j. nie v súlade s odporúčaniami výrobcu, môžu sa začať uvoľňovať škodlivé toxíny, ktoré sa potom prenesú do potravín. Prípustná teplota pečenia je zvyčajne 220 °C, v prípade guilonu dokonca 200 °C.
Robíte to s papierom na pečenie? Obrovská chyba
Papier na pečenie by sa nemal používať viackrát – najmä ak je už krehký. Vtedy sa totiž môže silikónový povlak rýchlo spáliť a uvoľniť nečistoty do okolitého vzduchu. Tie potom budeme nielen jesť, ale aj vdychovať.
Hoci presné účinky toxických zlúčenín na ľudský organizmus ešte neboli preskúmané, odborníci predpokladajú, že môžu súvisieť s ochoreniami, ako je reumatizmus a poruchy koncentrácie.
Ako používate papier na pečenie? Užitočné tipy
Čo sa ešte oplatí vedieť o papieri na pečenie? Tu nájdete, na čo si dať pozor.
- Na ktorú stranu dávate papier na pečenie? Ak je potiahnutý z jednej strany, potiahnutá strana by sa mala prilepiť k cestu. Ak je tento potiahnutý z oboch strán, na jeho umiestnení nezáleží – v oboch prípadoch sa naň cesto neprilepí.
- Je potrebné papier na pečenie namastiť? Nemusíte. Papier na pečenie je vyrobený tak, aby uľahčil pečenie a aby sa z koláča ľahko odlepil.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pred pečením skontrolujte. Inak si pokazíte chuť koláča
Špiny z kuchyne sa ľahšie zbavím pomocou susedovho patentu. Žiadna námaha a všetko sa leskne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.