1.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Nina Drozdowa).
Ryby sa považujú za mimoriadne zdravé a bohaté na živiny. Nie každý však vie, že nie všetky druhy by sa mali konzumovať. V obchodoch sú aj ryby, ktorým by sme sa mali vyhýbať.
Ryby sa rozhodne oplatí jesť. Obsahujú vitamíny A, D a B, ako aj cenné omega-3 mastné kyseliny a bielkoviny. Nemali by sme ich teda zo svojho jedálnička vyradiť, ale skôr, ako siahneme po filé v obchode, stojí za to vedieť, ktoré ryby si radšej nevyberať. Nie všetky sú totiž zdravé.
Ktoré ryby sa oplatí jesť? Ich mäso je pokladnicou živín
Znečistenie vody má veľký vplyv na kvalitu rybieho mäsa. Zvyčajne ide o kontamináciu ťažkými kovmi, ako je olovo alebo ortuť, ale aj pesticídmi. Ako presviedča profesorka Ewelina Hallmannová z Katedry ekologických potravín na Fakulte výživy univerzity prírodných vied, čím je ryba väčšia a staršia, tým viac kontaminantov jej telo absorbuje a tým viac ich skonzumujeme na tanieri. – Preto ak máme na výber, siahnime po mladých rybách. Vyhľadávajme tiež malé miestne farmy, kde si môžeme sami overiť, v akých podmienkach sú ryby chované a čím sú kŕmené,“ vysvetľuje. Ktoré ryby sa považujú za najzdravšie? Patria medzi ne pstruh, losos, kapor, pollock, šprota a makrela.
Ktorým rybám je lepšie sa vyhnúť? Sú nasiaknuté antibiotikami a obsahujú veľa toxínov
Pangasius a tilapia sa považujú za najhoršie ryby. Pangasius je oveľa populárnejší, bežne dostupný a relatívne lacný. Nízka cena však nevyváži škody, ktoré môže spôsobiť nášmu telu. Pangasius žije v špinavej rieke Mekong, kde sú hygienické podmienky na veľmi nízkej úrovni. Okrem toho sú tilapie aj pangasius často plnené antibiotikami. Odborníci jednoznačne tvrdia, že aj obsah ortuti v pangách je mimoriadne vysoký. – Niektoré exempláre, najmä v marinovanej forme, prekračujú maximálne prípustné koncentrácie stanovené európskou legislatívou, tvrdí Angel J. Gutierrez Fernandez, profesor z katedry toxikológie na univerzite v La Laguna.
Medzi nekvalitné ryby patrí aj veľmi obľúbený tuniak. Hoci obsahuje množstvo výživných látok, jeho veľká veľkosť podporuje vstrebávanie obrovského množstva ťažkých kovov. Poslednou rybou, ktorej by sme sa mali vyhnúť, je treska. Túto rybu milujú mnohí Slováci, ale v jej mäse sa často vyskytujú vysoké koncentrácie dioxínov a PCB, preto by sme sa jej konzumácii mali radšej vyhnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mačky sa zbláznili do tejto pochúťky. Odkiaľ pochádza táto posadnutosť?
Pediatrička varuje. Nikdy nedávajte dieťaťu tieto výrobky!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.