1.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/S_E).
Mrazenie produktov je skvelý spôsob, ako predĺžiť ich trvanlivosť. Nie každý však vie, ako správne zamraziť huby, aby nestratili svoju chuť a charakteristickú arómu. Zistite, ako pripraviť huby na zmrazenie, aby ste si ich chuť mohli vychutnávať po celý rok.
Hubárska sezóna je čas, keď si môžeme urobiť zásoby húb na zimu. Mnohí ľudia si huby zamrazia, aby si ich mohli zobrať na Vianoce alebo neskôr. Ukazuje sa však, že nie všetci to robia správne. Odporúčame vám, ako pripraviť huby na zmrazenie. Môžete zmrazovať surové huby alebo je lepšie ich tepelne upraviť?
Môžete zmraziť surové huby? Nie všetky sú vhodné do mrazničky
Mrazenie húb neovplyvňuje ich výživovú hodnotu ani chuť, ale ich uloženie do mrazničky predlžuje ich trvanlivosť a umožňuje pripravovať z nich pokrmy aj mimo sezóny. Môžete zmraziť surové huby?
Ukazuje sa, že to závisí od typu húb, s ktorými máme do činenia. Zmraziť môžeme: hríby, zlatohríby, kuriatka, lišky, kuriatka, sucho hríby, zátočníky a masliaky. Je však potrebné dodržiavať určité pravidlo. Surové mrazte len huby bez lamiel. Po očistení a osušení ich môžete hneď hodiť do mrazničky. Huby s lamelami by sa mali variť alebo blanšírovať.
Ako pripravujete huby na zmrazenie? Existujú dva spôsoby
Zatiaľ čo huby bez lamiel nepotrebujú pred mrazením žiadnu špeciálnu prípravu, huby s lamelami si vyžadujú trochu viac práce. Pred vložením do mrazničky ich treba 5 až 10 minút povariť, aby sa odstránila horká pachuť, alebo ich treba blanšírovať. Blanšírovanie spočíva v krátkom sparení húb vo vriacej vode. Huby vložte na 3 minúty do vriacej osolenej vody, sceďte ich a prelejte studenou vodou. Po scedení ich vložte do mrazničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Majú viac vitamínov ako niektoré druhy zeleniny. Jedzte ich pre svoje srdce a imunitu
Je lepšie huby zmraziť alebo sušiť? Rozptýlime pochybnosti. Praktický sprievodca
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.