1.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chzu).
Pečené zemiaky sú nielen skvelým občerstvením, ale aj výživnou zeleninovou prílohou mnohých jedál. Mnohí ľudia ich milujú pre ich chrumkavú šupku a mäkký vnútrajšok. Nie vždy je však možné dosiahnuť tento efekt. Ako upiecť chrumkavé zemiaky bez tuku? Odporúčame vám osvedčený a vyskúšaný spôsob.
Zemiaky v rúre sú pochúťkou, ktorá sa hodí takmer ku všetkému. Výborne sa hodia k mäsovým jedlám, ako sú bravčové rezne, hovädzie rebrá a pečené jahňacie alebo kuracie mäso. Výborne chutia aj k rybím pokrmom. Môžu sa podávať aj ako občerstvenie pri stretnutiach s rodinou a priateľmi. V tomto prípade najlepšie chutí s dipom alebo omáčkou.
Ako pripraviť chrumkavé zemiaky bez tuku? Máme na to osvedčený trik
Pred vložením zemiakov do rúry ich často štedro polejeme olejom. Ten síce nepochybne zvýrazni chuť pokrmu, ale vo veľkých množstvách môže mať negatívny vplyv na naše zdravie. Aby sme sa tomu vyhli, je niekedy dobré sa v jedle zaobísť bez tuku. Absencia tuku však neznamená, že pečená zelenina bude bez chuti alebo „sterilná“. Stačí, ak ju pripravíte v chutnom a aromatickom obale, ktorý pozostáva z vášho obľúbeného korenia.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 1 vajce
- 5 lyžíc kukuričnej múky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
- pol čajovej lyžičky rozmarínu
- pol čajovej lyžičky bazalky
- pol čajovej lyžičky oregana
Chrumkavé zemiaky z rúry. Spôsob prípravy
Zemiaky dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou. Môžete ich ošúpať, ale nie je to potrebné. Nakrájajte ich na štvrťky alebo tyčinky a osušte ich papierovou utierkou. Do malej misky rozklepnite vajce a pridajte všetky koreniny: soľ, cesnak, rozmarín, bazalku a oregano. Všetko spolu premiešajte. Kukuričnú múku nasypte do samostatnej nádoby.
Nakrájané zemiaky najprv namočte do vaječnej zmesi s korením, potom ich obalte v múke a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nakoniec vložte plech so zeleninou do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte 25 – 35 minút, podľa toho, aký stupeň pečenia preferujete. Keď zemiaky vyberiete, mali by byť chrumkavé a mimoriadne chutné. Najlepšie chutia podávané s gréckou omáčkou tzatziki alebo jednoduchou cesnakovo-jogurtovou omáčkou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo urobiť so včerajšími zemiakmi? Pridajte múku a vajcia. Večera bude za pár minút preč
Zemiaky som prestala variť vo vode. Našiel som chutnejší spôsob. Rodina je do nich blázon
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.