1.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).
Ktorá polievka vás najlepšie zahreje? Asi každého napadne vývar. Ale nie, iná polievka funguje oveľa, oveľa lepšie. Je to kultová cesnaková polievka, ktorá vždy je výborná. Dnes vám prezradíme recept na vynikajúcu cesnakovú polievku, ktorú obohatíme o jednu, ale veľmi dôležitú ingredienciu.
Cesnaková polievka môže smelo súťažiť s vývarom v pretekoch o najhrejivejšiu polievku. Recept na cesnakovú polievku je jednoduchý, a ak máte po ruke bujón alebo vývar, čas prípravy sa skráti o 70 %. Čo je dôležité okrem výrazného bujónu a cesnaku? Samozrejme, že syr, ale nie je to syr, ktorý tu bude osobitým prvkom. Žĺtok dodá jedlu ešte viac chuti a my vám už teraz prezradíme, ako pripraviť tú najlepšiu zimnú polievku.
Cesnaková polievka – zjedzte a vypnite ohrievač
Ingrediencie:
- cca. 2 litre vývaru, najlepšie s kosťami a kačacinou s množstvom zeleniny
- 12 strúčikov cesnaku
- 2 cibule
- cca. 200 g taveného syra
- hrsť strúhaného žltého syra, najlepšie tvrdého
- hrsť krutónov
- soľ, korenie, bobkový list, provensálske bylinky
- 2-3 žĺtky
Spôsob prípravy:
- V hrnci priveďte bujón do varu a nechajte ho zovrieť. Kým sa varí, opečte na masle cibuľu nakrájanú na pomerne malé kocky.
- Cesnak nakrájajte nadrobno, ale radšej ho netlačte cez lis. Pridajte ho k smažiacej sa cibuli a chvíľu orestujte.
- Celý obsah panvice pridajte do hrnca s vývarom. Pridajte tavený syr a okoreňte podľa chuti. Varte, kým sa syr nerozpustí.
- Keď je polievka hustá a krémová, nalejte ju do misiek a bohato posypte strúhaným syrom. Na vrch položte žĺtok.
- Misky s polievkou vložte na chvíľu do rúry vyhriatej na 200 stupňov, a keď uvidíte, že sa syr rozpúšťa a žĺtok sa zráža, pridajte krutóny a podávajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto polievku robím každých pár dní. V mojom dome ju označujú za lepšiu ako paradajkovú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.