2.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stanislav71).
Láska ku káve v jej rôznych podobách spája mnohých ľudí na celom svete. Od obyčajnej čiernej až po obohatenú mliekom alebo dokonca aromatickým korením. Kombinácií je veľa a každý si nájde svoju obľúbenú. Cenné vlastnosti a intenzívnu chuť možno získať okorenením šálky nápoja práškovým kardamómom. Recept je triviálny a výsledky predčia očakávania.
- Mimoriadne aromatická, esenciálna a plná chuti káva s kardamómom sa získava z tmavých alebo stredne pražených zŕn.
- Kofeín obsiahnutý v káve preukázateľne znižuje únavu, stimuluje a zvyšuje koncentráciu.
- Farmaceutický priemysel využíva vlastnosti kávy v liekoch proti bolesti a astme.
Účinok kardamómu na organizmus
Výhody kardamómu poznali už obyvatelia starovekého Grécka a Egypta. Semená rastliny sa používali najmä na ústnu hygienu. Tým sa však potenciál rastliny nekončil. Bola povinnou zložkou voňaviek, ktoré sa používali na mazanie. Dnes sa kardamóm považuje za najsofistikovanejšie korenie na svete, čo sa premieta do nemalej ceny.
Čerstvé alebo sušené korenie sa ľahko používa nielen pri varení, ale aj na lekárske účely. Čím sa kardamóm odlišuje od iných cenných prísad? V prvom rade treba spomenúť jeho chuť, vôňu a zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré nie sú na prvý pohľad zjavné. Zvláštnu úlohu zohráva pri regulácii tráviaceho systému tým, že zvyšuje vylučovanie tráviacich štiav. V dôsledku toho urýchľuje metabolizmus, ktorého účinky možno pozorovať pri priberaní.
Nie nadarmo sa kardamóm označuje za ingredienciu, ktorá by nemala chýbať v kuchyni ani v domácej lekárničke. Priaznivci prírodných metód na zlepšenie imunity ocenia protizápalové a antivírusové vlastnosti. Sú užitočné najmä počas jesenného a zimného obdobia, keď sa prirodzená bariéra oslabuje, čo umožňuje početné infekcie, prechladnutia a chrípky. Samotní lekári odporúčajú používať inhalácie na báze kardamómu na zníženie opuchu slizníc a zmiernenie kašľa.
Káva a kardamóm – oplatí sa ich kombinovať?
Dvojica kávy a kardamómu nepatrí medzi najobľúbenejšie kombinácie chutí. Častejšie sa toto korenie používa na prípravu aromatických mäsových a zeleninových jedál. Ukazuje sa však, že táto prísada sa dokonale spája so šálkou čierneho nápoja v pare. Výsledné duo poskytuje nezabudnuteľný zážitok pre chuťové poháriky.
Prečo by ste mali zvážiť ochutenie kávy kardamónom? Táto kombinácia pomáha telu lepšie bojovať proti voľným radikálom, ktoré naň útočia. Ich nadbytok môže viesť k vážnym srdcovým problémom, vzniku cukrovky a zvýšenému riziku rakoviny. Už jedna čajová lyžička kardamómu primiešaná do kávy stačí na zníženie systolického, diastolického a stredného krvného tlaku.
Tým však výhody kávy s kardamómom nekončia. Nápoj s prídavkom korenia zmierňuje opakujúce sa tráviace problémy. Má diastolický účinok a prináša úľavu tým, ktorí trpia gastritídou. Pravidelná konzumácia takto ochutenej kávy zabezpečí, že plynatosť, zvracanie alebo nevoľnosť nebudú zasahovať do každodenného života.
Domáca káva s kardamómom – základné produkty
Charakteristická hlboká vôňa čerstvo uvarenej čiernej kávy, z ktorej jasne vystupuje tón exotického korenia. Skôr než si dáte prvý dúšok kávy s kardamómom, už len samotná aróma vás postaví na nohy. Šálka plná pariaceho sa nápoja vás okamžite zahreje, dodá vám dobrú náladu a energiu na riešenie každodenných úloh.
Ingrediencie:
- 2-3 vrchovaté polievkové lyžice čerstvo zomletej kávy,
- 100 ml filtrovanej vody,
- 1 čajová lyžička mletého kardamómu,
- 1 čajová lyžička cukru s vanilkou,
- štipka škorice podľa chuti,
- vaše obľúbené mlieko do kávy.
Varenie aromatickej kávy s nádychom kardamómu
- Príprava domáceho nápoja sa začína uvarením vašej obľúbenej kávy. Môžete použiť domáci kávovar, kanvicu alebo kávovar na espresso.
- Ak si vyberiete jednu z prvých dvoch možností, pred varením zmiešajte mleté kávové zrná s kardamómom. Ak používame kávovar na espresso, pridáme korenie až vtedy, keď je káva hotová.
- Nápoj s kardamómom nalejte do hrnčeka alebo šálky, pridajte šálku mlieka, oslaďte vanilkovým cukrom a dochuťte štipkou práškovej škorice.
- Podávajte horúcu, najlepšie hneď po uvarení. Kávu s kardamómom môžete podávať takú, aká je, alebo jej môžete dodať dezertný charakter.
- Jednoducho vyšľahajte 30 alebo 36 % smotanu, nalejte ju na kávu a posypte trochou kardamónu. Vychutnajte si!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kávový nápoj na chudnutie. Vďaka tomuto koreniu zmiznú boky
Posledná káva dňa? Radšej neprekračujte tento čas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.