4.12.2023 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/teatian).
Tráviace ťažkosti sú príznakom gastrointestinálnych problémov, ktoré možno liečiť rôznymi spôsobmi. Pre mnohých ľudí, ktorí hľadajú alternatívu k liekom z lekárne, je riešením prírodná medicína. Zistite, ako pripraviť prírodné tinktúry z „burín“, ktoré rastú prakticky v každej záhrade.
Púpavová tinktúra
Púpava je nielen jednou z najznámejších „burín“, ale aj jednou z najviac oceňovaných prírodnou medicínou. Táto rastlina má protizápalové, antioxidačné vlastnosti a podporuje aj detoxikáciu organizmu vďaka vysokému obsahu draslíka, vitamínov A, C, K a vitamínov skupiny B, ako aj železa. Púpava bude ideálna ako hlavná zložka tinktúry pri tráviacich ťažkostiach. Na jej prípravu budete potrebovať:
- menej ako pol šálky púpavových kvetov (sušených alebo čerstvých),
- asi 500 ml liehu.
Kvety púpavy vložte do veľkej nádoby a zalejte liehom (všetky musia byť úplne zakryté). Nádobu pevne uzavrite a nechajte ju 4 až 6 týždňov na chladnom a tmavom mieste (z času na čas ňou môžete zatriasť). Po uplynutí tejto doby tinktúru prelejte cez jemné sitko alebo gázu, aby ste z tekutiny odstránili všetky zvyšky rastlín. Hotovú tinktúru prelejte do vysterilizovanej tmavej fľaše a skladujte na chladnom a tmavom mieste niekoľko rokov.
Tinktúra z listov žihľavy
Žihľava je považovaná za nepríjemnú a dokonca dosť nebezpečnú, pretože môže páliť. Pre tých, ktorí sa zaoberajú bylinkárstvom, je to však jedna z rastlín, ktorá sa dá využiť mimoriadne všestranne. Jednou z týchto vlastností je práve jej detoxikačné a trávenie podporujúce pôsobenie. Práve preto sa bude dobre hodiť ako základná zložka tinktúry pri tráviacich ťažkostiach. Na jej prípravu budete potrebovať:
- menej ako pol šálky mladých a čerstvých žihľavových listov,
- asi 500 ml liehu
Žihľavové listy vložte do veľkej nádoby a zalejte ich liehom. Tinktúru odložte na chladné a tmavé miesto na 4 až 6 týždňov, z času na čas nádobou potraste. Po uplynutí tejto doby prelejte tinkúru cez gázu alebo jemné sito. Hotovú tinktúru prelejte do vysterilizovanej tmavej fľaše a skladujte na chladnom a tmavom mieste niekoľko rokov.
Redakcia vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Trochu si ho pridajte do kávy a pite ho pravidelne. Zníži krvný tlak, zmierni tráviace problémy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.