15.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Narsil).
Väčšina z nás si na sušené slivky spomenie až pred Vianocami, keď začneme pripravovať výrobky na štedrovečernú večeru. Je pravda, že práve vtedy sú veľmi užitočné na posilnenie chuti niektorých jedál, ale používať ich len vtedy je chyba. Sušené slivky by sme mali používať oveľa častejšie, najmä keď máme chuť len tak sa občerstviť. Prečo by ste ich mali mať vždy v komore?
Pozrite sa na sušené slivky láskavejším okom
Sušené slivky nie sú také kontroverzné ako ich údené náprotivky, ale treba povedať, že nie sú veľmi obľúbené. Nie je to ani tým, že by ich nie každý vedel použiť v kulinárskom umení, ale ich konzumácia má viac výhod. Sušené slivky poskytujú nielen jedinečnú chuť, ale v tejto forme poskytujú kondenzované množstvo zdraviu prospešných látok. Po týchto drobných plodoch sa oplatí siahnuť nielen vtedy, keď chcete v kuchyni experimentovať, ale aj počas chudnutia alebo jednoducho vtedy, keď máte na mysli zdravotné problémy.
Čo sa nachádza v sušených slivkách?
Sušené slivky sú nenápadné, ale v malom ovocí sa nachádza množstvo látok. Stojí za to začať vitamínmi, ktorých balenie je pomerne bohaté. Sušené slivky predovšetkým dopĺňajú potrebu vitamínov: A, C, E a K. Vďaka takémuto balíčku je isté, že sa zlepší stav pokožky (napríklad môže spomaliť proces starnutia a potlačiť tvorbu vrások), reguluje sa krvný tlak a hladina cholesterolu a znižuje sa riziko srdcových ochorení.
Samozrejme, je dôležité vedieť, že sušené slivky sú obrovským zdrojom pektínu, a práve pektín sa zaraďuje medzi vlákninu. Jej konzumácia je predovšetkým úľavou pre črevá, pretože sušené slivky sú osvedčeným liekom proti zápche, ale pôsobenie vlákniny poskytuje aj pocit sýtosti. Preto sa oplatí mať ich po ruke, keď sa vydáme na náročnú cestu chudnutia, pretože – hoci sú veľmi kalorické – podporujú boj za štíhlu postavu. Stačí zjesť jednu, keď máte chuť na občerstvenie medzi jedlami.
Ako využijete sušené slivky?
Sušené slivky by sa mali používať samostatne, ale ako doplnok tiež splnia svoju úlohu. Môžeme ich jesť priamo, keď máme na ne chuť, ale môžeme ich pridať napríklad aj do ovsených vločiek, jogurtu a iných výrobkov, ktoré konzumujeme na raňajky. Samozrejme, sušené slivky môžeme pridať aj do pečiva: jednak sviatočného, ale aj na spríjemnenie nášho popoludňajšieho kávového nápoja cez víkend. Sušené slivky môžu byť vďačným doplnkom aj vtedy, keď máme chuť experimentovať v kuchyni, napríklad ich pridaním do pečeného alebo duseného mäsa.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Skvost v domácej špajze. Brzdí tvorbu krvných zrazenín, chráni pred embóliou
Na zápchu lepšie ako slivky. Pár denne tiež pomôže znížiť zlý cholesterol
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.