15.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IngridHS).
Jednoduchý a výnimočne chutný perník na cmare vždy poteší svojou chuťou. Je mäkký a vlhký práve vďaka tomuto nezvyčajnému prídavku. Už nikdy sa nevrátite k svojmu starému receptu.
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky
- 50 g kakaa
- 150 g masla
- 200 ml cmaru
- 170 g práškového cukru
- 200 ml medu
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice perníkového korenia
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 slivkový džem
- 200 g mliečnej čokolády
- 100 g 30 % smotany
Potrebné kuchynské náradie:
- plech na pečenie s rozmermi približne 20×30 cm
Príprava:
- V hrnci rozpustite maslo a nechajte ho jemne vychladnúť. Celé vajcia spolu s práškovým cukrom šľaháme, kým nevznikne nadýchaná a hladká zmes. Mala by výrazne zväčšiť svoj objem. Po častiach pridávajte med a stále miešajte. Teraz začnite prilievať maslo. Keď sa prísady spoja, nepokračujte v šľahaní.
- Preosejte pšeničnú múku spolu s kakaom, sódou bikarbónou a perníkovým korením. Teraz striedavo pridávajte suché prísady a cmar (mal by mať izbovú teplotu) do predtým pripravenej zmesi. Jemne premiešajte stierkou alebo lyžicou. preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme približne 35 – 40 minút v predhriatej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia, kým koláč nie je suchý. Koláč odložíme bokom, aby vychladol.
- Koláč rozrežte na polovicu a na jednu časť natrite slivkový lekvár. Prikryjeme druhou polovicou a slivkový lekvár natrieme aj na druhú polovicu. Teraz rozpustite smotanu v hrnci. Vypneme horák a pridáme nadrobno nasekanú mliečnu čokoládu. Premiešajte, aby vznikla hladká hmota. Koláč ozdobíme čokoládovou polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.