15.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/YARUNIV Studio).
Losos je jednou z najobľúbenejších rýb, ktorá sa často objavuje na našich stoloch. Niekedy sa však pri jeho príprave dopustíme niekoľkých chýb, ktoré spôsobia, že ryba je suchá a málo chutná. Poradíme vám, ako upiecť dokonalého lososa v rúre a ako ho ochutiť, aby potešil celú rodinu.
Losos je ryba, ktorú sa oplatí jesť často, pretože obsahuje plnohodnotné bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré zlepšujú fungovanie nervového a obehového systému. Je tiež bohatý na vitamíny skupiny B a vitamín D. Jeho príprava tak, aby bol nielen výživný, ale aj chutný, však nie je jednoduchá. Prečítajte si, ako upiecť lososa tak, aby bol vždy šťavnatý.
Aké je tajomstvo prípravy chutného lososa?
Ak chcete, aby bol losos v rúre dokonale pripravený, musíte venovať väčšiu pozornosť nákupom a vybrať si tie najkvalitnejšie ryby.
V obchodoch sú k dispozícii filé rôznych veľkostí aj ryby v celku. Pri výbere rýb sa riaďme vzhľadom. Ideálne je, ak má losos intenzívnu oranžovú farbu a je mierne lesklý. Zároveň by ryba mala byť klzká, ale nie lepkavá.
Keď lososa prinesiete domov, musíte ho dôkladne umyť a osušiť kuchynským papierom a potom ho nakrájať na menšie kúsky. Ďalším dôležitým krokom je dochutenie ryby. K lososovi sa najlepšie hodia tradičné koreniny, ako je soľ a korenie. Okrem toho môžeme použiť provensálske bylinky a lososa zaliať citrónovou šťavou a posypať kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Ako upiecť lososa, aby nebol suchý?
Na pečenie lososa sa musíme vybaviť alobalom, ktorý môžeme použiť dvoma spôsobmi. Ak chcete rybu pripraviť pod pokrievkou v rúre na pečenie, položte na dno misky kus alobalu a naň položte ochuteného lososa. Okrem toho naň položte plátok masla a plátok citróna. Celé to pečte 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Ďalšou možnosťou je rozdeliť alobal na niekoľko obdĺžnikových častí. Na každý položte ochutenú rybu s plátkom citróna a masla. Rybu opatrne zabaľte do alobalu a pečte v rúre 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Čomu sa vyhnúť pri pečení lososa?
Pri pečení si musíme dávať pozor aj na niekoľko ďalších vecí, aby sa nám losos nevysušil. Ak chceme, aby bola ryba šťavnatá, musíme v prvom rade kontrolovať čas pečenia. Teoreticky by bolo najuniverzálnejšie piecť 15-20 minút, ale majte na pamäti, že veľa závisí od toho, akú máte rúru. Preto je najlepšie skontrolovať stupeň prepečenia ryby po štvrťhodine, pretože inak by mohla vyjsť príliš suchá a prepečená.
Ďalšou častou chybou je, že pri pečení lososa otvoríte fóliu a rybu opäť poriadne nezabalíte. To spôsobí, že sa losos pod vplyvom tepla veľmi rýchlo vysuší.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo namiesto kapra na vianočný stôl? Tu sú najzdravšie druhy rýb
Odmietate kapra pre bahnitú chuť? Stačí len pár plátkov. Bude si oblizovať prsty
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.