15.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Med je bohatý na živiny a antioxidanty, má antibakteriálne vlastnosti a je súčasťou vyváženej stravy. Môže sa však med pokaziť a ako dlho ho možno skladovať?
Med je sirupovitá tekutina, ktorú včely vyrábajú z rastlinného nektáru. Je bežnou zložkou mnohých potravín a je dostupný v mnohých formách. Tento produkt tiež zohráva dôležitú úlohu v mnohých domácich opravných prostriedkoch.
Môže sa med pokaziť? Jeho skladovanie je kľúčové pre zachovanie cenných ingrediencií
Výrok, že med sa nekazí, je už roky mimoriadne populárny. To platí za predpokladu, že je správne uložený. Prírodný med má antibakteriálne vlastnosti, ktoré sú spôsobené prítomnosťou peroxidu vodíka. Vďaka obsahu týchto látok v nej nebudú rásť baktérie. Aby si svoje cenné vlastnosti uchovali po dlhú dobu, mal by:
- byť ukrytý v tmavej a chladnej miestnosti s teplotou do 18 stupňov Celzia.
- byť v tesnej a sklenenej nádobe.
- med nenechávajte na parapete ani na inom slnečnom mieste.
- Po použití by sa lyžica nemala vracať späť do pohára, pretože by sa zvyšky jedla mohli dostať do medu.
Môže med kvasiť? Takto budete vedieť, že máte dočinenia s pokazeným produktom
Med môže v niektorých prípadoch prejsť fermentáciou. Napríklad, ak bol nesprávne skladovaný alebo bol produkt zozbieraný príliš skoro a nebol úplne zrelý. Spoznáme to tak, že v jeho hornej časti bude pena, výrazná vôňa pripomínajúca droždie a veľké množstvo vzduchových bublín. Vykvasený med nie je vhodný na konzumáciu, no namiesto vyhadzovania si z neho môžete vyrobiť domáce tinktúry.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Do vody nalejte dve polievkové lyžice a umyte drevené parkety. Bude žiariť ako vianočný stromček
Zmiešajte s vodou alebo nalejte priamo do práčky. Vaše záclony a obrusy budú snehobiele
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.