16.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/aleksandr talancev).
Párky sú veľmi obľúbené a považujú sa za rýchle a jednoduché jedlo. V skutočnosti však nie je také jednoduché ich správne pripraviť. Mnohí ľudia sa dopúšťajú chýb, ktoré negatívne ovplyvňujú ich chuť alebo vzhľad. Tým to však nekončí, pretože nesprávne upravené párky môžu poškodiť aj naše zdravie.
Párky stratia svoje vlastnosti a môžu spôsobiť poškodenie. Nerobte to
Hneď na začiatku je potrebné poznamenať, že párky vôbec nie sú zlá potravina. Ak si vyberiete také, ktoré majú vysoký obsah chudého mäsa a neobsahujú konzervačné látky, farbivá ani plnidlá, môžu tvoriť súčasť pestrej stravy. Samozrejme, neznamená to, že by sme ich mali jesť každý deň, ale z času na čas určite neuškodia. Za predpokladu, že sa budeme držať niekoľkých dôležitých pravidiel.
Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, párky konzumované za studena, bez tepelnej úpravy, nie sú škodlivé. Môžu mať horšiu chuť, ale neexistujú žiadne kontraindikácie na ich konzumáciu v tejto forme. Párky by sa však nemali variť, pretože pri tom vznikajú škodlivé látky. Okrem toho praskajú.
Z toho istého dôvodu je chybou ohrievať klobásy v rúre alebo ich smažiť. Sú síce chutné, ale môžu mať negatívny vplyv na náš organizmus. Ako teda pripraviť teplé párky? Jednoducho ich vložte na niekoľko minút do silne teplej (nie vriacej) vody. Takýto spôsob ohrievania je postačujúci. Môžete použiť aj mikrovlnnú rúru za predpokladu, že nastavíte nízku teplotu. Ide o to, aby sa mäso len mierne zohrialo.
Klobásy by sa tiež nemali soliť. Ide o silne spracovaný výrobok, ktorý už sám o sebe poskytuje veľa soli. Nie je potrebné ju pridávať ani vo fáze prípravy jedla. Ak chcete obohatiť ich chuť, môžete do vody pridať nové korenie alebo bobkový list.
Takisto by ste sa mali vyhnúť ohrievaniu párkov priamo z chladničky. V dôsledku tepelného šoku budú skôr praskať a proces ohrievania bude trvať dlhšie. Najlepšie by bolo vybrať ich z chladničky o pol hodiny skôr.
Na záver to, čo je zrejmé, ale treba to spomenúť. Párky neohrievajte v črievkach.
V súhrne, najhoršie chyby pri príprave párkov sú:
- varenie párkov
- vyprážanie párkov
- pečenie párkov
- solenie párkov
- ohrievanie studených párkov
- ohrievanie párkov v črievkach
- neodstránenie čriev
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Celý život ste varili párky nesprávne. Babička vysvetľuje
Vynikajúce párky v lístkovom cestíčku spôsobia rozruch na každej párty. Nápad na rýchle občerstvenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.