16.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mongione).
Vláčny makový koláč z kysnutého cesta je bezpochyby ten najlepší koláč. Jeho príprava je však náročná. Preto tentoraz vyskúšajte recept na rýchly makový koláč, ktorý sa vždy podarí. Nebudete potrebovať rúru.
Makovník sa tradične pripravuje vo forme tzv. makového koláča, t. j. koláča z kysnutého cesta. Do kysnutého cesta sa zamiesi zmes z mletého maku, cukru alebo medu, orechov, orieškov a pomarančovej kôry a už upečené buchty sa bohato polijú polevou a ozdobia kandizovanou kôrou. A hoci je makovník klasikou, nemožno poprieť, že príprava cesta a jeho správne obaľovanie si vyžaduje čas, precíznosť a určitú zručnosť. Máme pre vás jednoduchší spôsob prípravy makového koláča. Recepty sa líšia, ale v oboch prípadoch nebudete potrebovať rúru ani droždie.
Závinový makový koláč je už minulosťou. Tentoraz vyskúšajte makový koláč, ktorý sa vždy podarí
Hľadáte nápad na rýchly makový koláč, ktorý sa vždy podarí? Alebo možno nemáte čas na miesenie kysnutého cesta? Máme pre vás jednoduché riešenie. Stačí, ak siahnete po piškótach alebo sušienkach. Výhodou tohto receptu je, že nemusíte miesiť cesto, zavinovať ho ani predhrievať rúru.
Sušienky môžete rozomlieť v mixéri alebo ich rozdrviť vo vrecúšku na šnúrky úderom kolíkom alebo drevenou lyžicou. Zmiešajte ich s maslom, kým nie sú husté a hladké, a potom nimi vyložte tortovú formu. Piškóty zasa stačí namočiť do trochy pomarančovej šťavy a vložiť do formy. Na takto pripravené základy nalejte hotovú makovú zmes. Navrch naaranžujte piškóty alebo na mak nalejte trochu rozpustenej bielej alebo horkej čokolády.
Rýchly a vlhký makový koláč z hotovej makovej hmoty. Žiadne pečenie a balenie
Ďalším z nápadov na rýchly a vlhký makový koláč je spodok z mletých orechov a sultánok. Stačí pomlieť po 150 g vlašských a lieskových orechov vo výkonnom mixéri, pridať 300 g sultánok a opäť rozmixovať, pridať štipku soli a podľa chuti štipku obľúbeného cukrárskeho korenia, napr. muškátového orieška, a niekoľko kvapiek pomarančovej arómy. Takto pripravenú zmes rozotrite na dno tortovej formy, premiešajte a zarovnajte. Na „tortu“ nalejte pripravenú makovú zmes a navrch roztopenú čokoládu s nastrúhanou pomarančovou kôrou alebo nastrúhanú horkú čokoládu a nasekané orechy. Pred podávaním koláč niekoľko hodín chladíme v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Makový koláč s čokoládovým krémom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.