18.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Shantanu Pal).
Aromatické korenie je neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. Nielenže dodávajú pripravovaným pokrmom hĺbku a jedinečnú chuť, ale sú aj zdravé a majú priaznivý vplyv na náš organizmus. Po ktorých koreninách by sme mali siahať najčastejšie?
Korenie je jednoduchý a lacný spôsob, ako pripraviť chutné a aromatické jedlá. Niet divu, že sú nevyhnutnou súčasťou každej kuchyne. Na rozdiel od byliniek sa nevyrábajú zo stoniek a listov, ale zo semien, plodov a kôry. Niektoré z nich zaujmú nielen svojou chuťou, ale aj zdraviu prospešnými vlastnosťami.
Ktoré korenie je najzdravšie? Škorica skrýva veľa dobrých vecí
Vôňu škorice si nemožno pomýliť s ničím iným. Spája sa najmä s jeseňou a korenistými vôňami, ktoré prináša do pečiva a kávy. Často sa pridáva do koláčov a iných jedál s jablkami, ktorých chuť dokonale dopĺňa. V kuchyni je najlepšie používať cejlónsku škoricu. Škoricový aldehyd, ktorý obsahuje, má antioxidačné a protizápalové účinky. Okrem toho má samotné korenie dobrý vplyv na metabolizmus, trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Aké korenie sa oplatí jesť? Nezabudnite na kurkumu
Ďalším zdravým korením je oranžovo-zlatá kurkuma, známa aj ako šafran, v ktorej nájdeme protizápalový a antioxidačný kurkumín. Používa sa nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej čínskej medicíne a ajurvéde. Podporuje správnu funkciu mozgu, posilňuje imunitu a znižuje hladinu cukru v krvi. Aby pôsobil naozaj účinne, mal by sa kombinovať s piperínom (čierne korenie, paprika).
Ktoré korenie je zdravé? Existuje veľa možností
Kajenské korenie je tiež jedným z mimoriadne zdravých korenín, ktoré sú cenené pre svoju chuť, pretože obsahuje kapsaicín, ktorý má protizápalové a analgetické účinky. Okrem toho zrýchľuje metabolizmus, posilňuje imunitu a pomáha pri redukcii hmotnosti. Nesmieme zabudnúť ani na zázvor pre jeho antioxidačné a protizápalové vlastnosti a podporu organizmu počas choroby a aromatický klinček. Nájdeme v nich eugenol, ktorý je mimoriadne silným antioxidantom. Z ďalších korenín sa samozrejme oplatí zaradiť do jedálnička veľmi obľúbený cesnak, už spomínané čierne korenie a koriander.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nevyhnutnosť v každej domácnosti. Užitočné proti prechladnutiu a pri inváziách škodcov
Trochu si ho pridajte do kávy a pite ho pravidelne. Zníži krvný tlak, zmierni tráviace problémy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.